PROTEST al sindicaliştilor din metalurgie, la Guvern: „Salariaţii români = sclavii angajaţilor”

Aproximativ 150 de sindicalişti de la Federaţia Naţională Solidaritatea Metal au protestat, luni, în faţa sediului Guvernului, solicitând modificarea Legii dialogului social, în special a capitolelor care vizează reprezentativitatea, protecţia membrilor de sindicat şi negocierile colective.

15 apr. 2013, 09:23
PROTEST al sindicaliştilor din metalurgie, la Guvern: „Salariaţii români = sclavii angajaţilor”

Sindicaliştii care au protestat la sediul Guvernului, din Timiş, Galaţi şi Buzău, au avut bannere pe care scria „Salariaţii români = sclavii angajaţilor”, „Dispariţia industriei = dispariţia PIB-ului”, „Consiliul investitorilor străini = demolatorii dialogului social” şi au scandat „Hoţii!”, relatează Mediafax.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a venit la protestatari pentru a le transmite că problema legislativă invocată de către sindicalişti este deja în atenţia guvernanţilor, care au început să lucreze la modificări şi că îi aşteaptă la discuţii.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Solidaritatea Metal, Gheorghe Sora, a declarat că revendicările lor vizează în principal reprezentativitatea sindicatelor, protecţia membrilor de sindicat şi negocierile colective.

Sora a mai spus că a stabilit o întâlnire cu ministrul Doina Pană în 23 aprilie, de la ora 10.00.

Liderul sindical a precizat că protestele vor continua marţi şi miercuri, chiar dacă ministrul pentru Dilog Social i-a invitat deja la discuţii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, anunţa, la 1 februarie, că va depune un proiect de modificare a Legii dialogului social, întrucât aceasta trebuie schimbată în totalitatea ei, altfel „patronatele dispar”.

Prima mea iniţiativă legislativă va veni foarte curând, deoarece Consiliul Economic şi Social (CES) este o instituţie cu trei picioare: patronate, sindicate şi societate civilă. Ea a existat prinsă în Legea 62, Legea dialogului social, dar, nefiind de dialog social, ci de dialog civic, pentru că între timp reprezentanţii Guvernului s-au retras, societatea civilă nici nu-şi mai are locul acolo. (…) Poate de miercuri într-o săptămână o s-o introduc în Guvern, n-o s-o asumăm, absolut nimic nu ne vom asuma, totul va trece firesc, prin dezbatere publică, prin Parlament, toate etapele normale”, declara atunci ministrul Doina Pană.

În opinia ministrului, atât confederaţiile patronale, cât şi cele sindicale trebuie să obţină reprezentativitatea la nivel naţional ca să poată intra în dialogul social.

„Asta se întâmplă la Judecătorie. Sunt înscrişi într-un registru, demonstrând nişte condiţii. Confom legii, patronatele trebuie să demonstreze că au 10 la sută din totalul angajaţilor. Asta e o aberaţie, asta trebuie să demonstreze sindicatele, patronatele reprezintă angajatorii, nu angajaţii. Dacă nu schimbăm, începând din iunie încolo când le expiră reprezentativitatea – pentru că perioadic trebuie să-şi actualizeze această reprezentativitate – vor dispărea toate confederaţiile patronale şi devine un nonsens, cu cine să mai faci dialog social?”, mai spunea Doina Pană.

Ea preciza că modificarea Legii dialogului social reprezintă „o urgenţă”.

„În plus, nu mai există contract colectiv de muncă la nivel naţional. Nici n-o să mai existe, pentru că în UE numai în două state mai există. Există ceea ce e firesc, la nivel de angajator şi la nivel de sector de activitate. Aşa de bine le-au definit înainte, că în afară de funcţionari publici, învăţământ şi, parţial, sănătate, n-am putut încheia aceste contracte la nivel de sector pentru că sunt şi sectoare care prind coafeze cu prelucrarea lemnului de exemplu. Vom redefini şi sectoarele. Avem multă legislaţie de schimbat, avem un calendar acceptat de toţi factorii”, spunea Doina Pană.


loading...