Protest „în aer”: Compania aviatică Iberia face grevă cinci zile din cauza concedierilor

Protestul are loc după ce conducerea companiei a anunţat disponibilizări şi reduceri salariale. Ei plănuiesc să organizeze manifestaţii similare şi în luna martie.

18 feb. 2013, 07:14
Protest „în aer”: Compania aviatică Iberia face grevă cinci zile din cauza concedierilor

Angajaţii companiei Iberia au intrat în grevă pentru următoarele cinci zile. În această perioadă, peste 1.000 de curse vor fi anulate, iar cele mai afectate vor fi cele interne, din Spania. Pasagerii deja au probleme cu reprogramarea zborurilor.

Angajaţii spun că cei de la conducerea companiei nu le-au oferit o alternativă. Mai exact, ei vor să protesteze faţă de planurile care prevăd disponibilizarea a peste 3.800 de oameni, dar şi reduceri salariale.

„Angajaţii nu mai au nicio opţiune pentru a-şi apăra locurile de muncă, în afara acestor măsuri radicale. Conducerea companiei are un plan care, pentru prima oară în istoria Iberia, poate însemna reducerea locurilor de muncă cu peste 20%„, a comentat un membru al sindicatului angajaţilor companiei aviatice spaniole.

Sindicatele companiei aeriene plănuiesc alte două greve similare pentru luna martie. În total, cele 15 zile de grevă ar putea costa compania între 50 şi 100 de milioane de euro.

Din cauza grevei, peste 70.000 de pasageri vor fi afectaţi. Deja, o parte din ei a început să fie distribuită pe alte zboruri ale altor companii.

Iberia, care a fuzionat în 2011 cu profitabila companie britanică British Airways, formând Interntional Airline Group, a raportat pierderi de 262 milioane de euro în primele 9 luni din 2012, informează iol.co.za.