PROTEST în Capitală: Zeci de persoane, nemulţumite faţă de construirea unei moschei FOTO

Peste 100 de persoane s-au adunat, luni seară, în centrul Capitalei, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de construirea unei moschei la Bucureşti.

20 iul. 2015, 18:53

Protestatarii s-au adunat la Universitate, unde au agitat steaguri naţionale şi au purtat pancarte cu mesajul „Nu vrem mega-moschee în Bucureşti„, potrivit Mediafax.

De asemenea, manifestanţii au enumerat revendicările protestatarilor: „nu vrem o mega-moschee în Capitala României, vrem o dezbatere publică serioasă pe această temă”, „cerem Guvernului abrogarea HG 372/2015 printr-o Ordonanţă de urgenţă prin care terenul în suprafaţă de 11.295 mp să revină în proprietatea privată a statului„, „dacă Guvernul nu binevoieşte să abroge HG 372/2015, vrem ca bucureştenii să se poată măcar exprima cât se poate de democratic în cadrul unui referendul local daca sunt sau nu de acord cu construirea acestei moschei„, „cerem Primăriei Capitalei să nu elibereze avizele necesare şi să nu emită autorizaţia de construire pentru moschee„.

Printre protestatari s-a aflat şi un preot ortodox care a spus că nu este de acord cu construirea moscheii pentru că bugetul României nu permite o asemenea construcţie. Un alt bărbat, care s-a recomandat drept istoric, a spus că „mega-moscheea” ar reprezenta un simbol pentru lumea musulmană, care şi-ar „adjudeca un teritoriu”, dar n-are nimic împotriva turcilor sau tătarilor care locuiesc deja în România şi care deja au în Bucureşi o moschee, fără ca nimeni să se fi opus.

În plus, a completat istoricul, construcţia noii moschei ar putea crea un precedent şi pentru comunităţile de alte religii, „care ar putea veni în România să pretindă acelaşi lucru, iar asta ar duce în timp la pierderea identităţii naţionale”.

CITEŞTE ŞI: Sorin Oprescu: Băsescu m-a sunat să mă întrebe dacă găsim pământ pentru a face o moschee în Bucureşti

Muftiatul Musulman Cultural a primit, la sfârşitul lunii mai, prin hotărâre de Guvern, un teren de 11.000 de metri pătraţi pentru construirea unei moschei de mari dimensiuni în Bucureşti, cu o capacitate de 2.000 de persoane. Terenul respectiv este situat lângă Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro.

Fondurile pentru construcţie vor fi asigurate de statul turc. Singura condiţie pe care a impus-o Guvernul este ca lucrările de construcţie a moscheii să înceapă în trei ani.