Protest în faţa Ministerului Finanţelor. Poliţiştii şi angajaţii din penitenciare au ieşit în stradă

Poliţiştii şi angajaţii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au protestat luni, 17 ianuarie, în faţa Ministerului Finanţelor din Capitală.

17 ian. 2022, 12:35
Protest în faţa Ministerului Finanţelor. Poliţiştii şi angajaţii din penitenciare au ieşit în stradă

Protest în faţa Ministerului Finanţelor. Reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual au pichetat luni, între orele 10:00 şi 12:00, Ministerul Finanţelor. La acţiunea de protest au participat şi membri ai Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Protest în faţa Ministerului Finanţelor

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual informează că protestul este determinat de: neaplicarea începând cu 1 ianuarie 2022 în integralitate a Legii nr. 153/2017; diminuarea unor pensii de serviciu ale poliţiştilor; neaplicarea sporului de neuropsihic (risc şi suprasolicitare neuropsihică) de 20% tuturor beneficiarilor din prezent structurile de investigaţii criminale, de combatere a criminalităţii organizate, de acţiuni şi intervenţii speciale, din centrele de arest-transfer, criminaliştilor etc.; neactualizarea normei lunare de hrană, în raport cu indicii preţurilor de consum stabiliţi de INS; neîncadrarea unitară a personalului contractual în grupe de muncă, deoarece este tratat discriminatoriu, în prezent, din acest punct de vedere: neactualizarea calculului indemnizaţiei lunare de chirie.

Citeşte şi Şeful Poliţiei Capitalei, despre cazul fetelor accidentate de un poliţist pe trecerea de pietoni: Agentul făcuse cursuri de conducere defensivă

La rândul lor, angajaţii din penitenciare cer deblocarea salariilor şi pensiilor, actualizarea normei de hrană şi de echipare la nivelul anului 2022.

„Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) consideră că, prin lipsa de interes a guvernanţilor faţă de structurile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, clasa politică urmăreşte deprofesionalizarea şi slăbirea autorităţii oamenilor legii în faţa infractorilor.

Combaterea criminalităţii, siguranţa naţională, liniştea publică şi protecţia cetăţeanului nu se pot realiza cu un poliţist lipsit de dotări tehnice, fără acces la pregătire profesională eficientă, epuizat de sute de ore suplimentare şi fără sprijin real din partea factorilor de conducere. În concluzie, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor este de părere că, În România, nu se poate vorbi de stat de drept, atâta timp cât angajaţii din poliţie şi din penitenciare nu sunt plătiţi în mod corespunzător şi nu sunt instruiţi să aplice legi eficiente în combaterea criminalităţii.

Pe termen mediu şi lung, cetăţeanul va deconta aceste lipsuri, iar infractorii vor profita din ce şi ce mai mult”, se menţionează într-un comunicat al FSANP.

Citeşte şi Stenograma discuţiilor dintre agentul de poliţie care a accidentat-o mortal pe Raisa şi dispecerul de la 112. „Ce să-i fac? E plină de sânge… Spuneţi-mi ce să-i fac!”


loading...
Partenerii noștri