Peste 10.000 de oameni au manifestat în Piaţa Victoriei. Ei au protestat faţă de ordonanţa ce modifică legile justiţiei

Peste 10.000 de persoane au protestat, duminică seara, în Piaţa Victoriei, împotriva ordonanţei de urgenţă care modifică legile justiţiei. Manifestanţii au scandat „Hoţii!”, „Justiţie, nu corupţie!”, „Demisia”, „PSD, ciuma roşie”. Circulaţia rutieră a fost închisă pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, pe un sens. Mii de oameni au protestat şi în marile oraşe din ţară, printre care Cluj, Sibiu, Timişoara, Iaşi, Bacău, Constanţa, Braşov.

24 feb. 2019, 16:13
Peste 10.000 de oameni au manifestat în Piaţa Victoriei. Ei au protestat faţă de ordonanţa ce modifică legile justiţiei

UPDATE, ora 21.50 Majoritatea manifestanţilor au plecat, la această oră sunt mai puţin de 100 de oameni rămaşi în Piaţă.

UPDATE, ora 21.00 Mai mulţi dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au intrat într-un conflict cu membrii unei echipe de filmare ai postului Antena 3, jandarmii intervenind şi identificând câteva persoane care au avut comportament agresiv, împotriva acestora urmând a fi luate măsurile legale.

În legătură cu incidentul în care mai multe persoane care participau la protestul din Piaţa Victoriei au intrat în conflict cu reprezentanţii unei televiziuni din zonă, Serviciul Informare Relaţii Publice şi cu Publicul face următoarele precizări: persoanele respective au fost identificate şi vor fi luate măsurile legale împotriva acestora pentru intenţia de a tulbura adunarea publică. Recomandăm participanţilor la manifestaţia publică să se delimiteze şi să nu încurajeze astfel de comportamente violente„, au informat reprezentanţii Jandarmeriei Române.

UPDATE, ora 19.00. În zonă se află şi un dispozitiv de jandarmi, care au pus garduri în piaţă. Manifestanţii scandează „Hoţii!”, „Justiţie, nu corupţie!”, „Demisia”, „PSD, ciuma roşie”. Circulaţia rutieră a fost închisă pe Şoseaua Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor, pe un sens.

Pe una dintre clădirile din jurul Pieţei Victoria a fost proiectat mesajul: „Asta este ţara noastră, nu este moşia voastră”. 

Jandarmeria Capitalei a precizat că pentru organizarea manifestaţiei nu au fost respectate reglementările legale în vigoare.

Liderii USR şi PLUS se află în Piaţa Victoriei. Dacian Cioloş a declarat că trebuie organizate alegeri anticipate pentru a avea un nlou guvern legitimat politic, iar Dan Barna a declarat că România nu poate să ajungă o anexă a Rusiei pentru că Liviu Dragnea vrea să scape de dosar. Cioloş a anunţat că alianţa USR-PLUS va contesta săptămâna viitoare OUG 7 la toate Curţile de apel din ţară.

Dacian Cioloş, în Piaţa Victoriei: Dacă nu organizăm anticipate pentru un nou guvern, riscăm să nu mai putem plăti pensii şi salarii

Mii de persoane protestează şi în alte orașe din țară.

În Cluj-Napoca protestează câteva mii de oameni.

Câteva mii de persoane protestează şi la Sibiu.

Sunt proteste şi la Bacău, aproximativ 500 de persoane mărşăluind în oraş.

La Iaşi, sunt peste o mie de persoane la protestul din centrul oraşului. Manifestanţii scandează: „Jos Guvernul hoţoman fabricat în Teleorman”, „M-am săturat să fiu furat”, „Nu vrem legi făcute de penali”, „Hoţii”, „PSD, ciuma roşie”.

Şi la Timişoara sunt mii de oameni în stradă.

Sunt proteste şi la Constanţa şi Braşov.

Câteva sute de persoane protestează la Constanţa împotriva modificărilor aduse legilor justiţiei. Oamenii s-au strâns începând cu ora 19, pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa şi au scandat „PSD, ciuma roşie”, „Justiţie, nu corupţie”, Kovesi nu uita, noi suntem de partea ta”. Apoi ei au plecat într-un marş pe principalele bulevarde ale municipiului pentru a ajunge la sediul organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, după care vor reveni la Prefectura Constanţa.
Manifestanţii cer abrogarea OUG 7 care modifică legile justiţiei, dar şi demisia Guvernului şi alegeri anticipate.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Mişcările civice Corupţia Ucide, Geeks for Democracy, Iniţiativa România şi Rezistenţa au anunţat un protest pentru duminică, între orele 18 şi 23.59, în Piaţa Victoriei, împotriva OUG care modifică legile justiţiei.

La protest şi-au anunţat participarea şi parlamentarii USR.

De asemenea, filosoful Mihai Şora a anunţat că va participa la protestul anunţat duminică seara, în Piaţa Victoriei, faţă de OUG pe legile justiţiei şi îndeamnă la o participare cât mai mare.

Bună dimineaţa, oameni buni! Soare cu dinţi la Bucureşti, minus patru grade, o lumină toscană, nicio adiere de vânt„, a scris Şora sâmbătă pe Facebook.

El a anunţat că duminică seara va fi în Piaţa Victoriei: „Ne vedem mâine seară în Piaţa Victoriei: câtă frunză, câtă iarbă, toate firicelele de praf din acest colţ de ţară”.

Magistraţii din Capitală şi din mai multe oraşe ale ţării au protestat, vineri, faţă de modificările aduse legilor justiţiei, cerând independenţa sistemului judiciar. Totodată, activitatea parchetelor din oraşe precum Constanţa, Piteşti, Iaşi şi Timişoara va fi suspendată timp de mai multe zile, săptămâna viitoare, în semn de protest.