Protest la Budapesta pentru demisia președintei Katalin Novak, care a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie

Aproximativ o mie de persoane au ieșit, vineri, pe străzile Budapestei în semn de protest față de grațierea unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie, relatează Reuters. Protestatarii au cerut demisia președintei Katalin Novak.

09 feb. 2024, 23:52
Protest la Budapesta pentru demisia președintei Katalin Novak, care a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului, scrie Agerpres. Șeful său a fost condamnat la 8 ani de închisoare sub acuzația de pedofilie. În perioada 2004-2016, acesta a abuzat sexual mai mulți minori, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

Informația grațierii a fost făcută publică de un site de investigaţii jurnalistice. La scurt timp, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak. Președintele Ungariei a susținut, însă, că orice grațiere naște controverse.

Premierul Orban a anunţat joi revizuirea Constituţiei pentru a exclude în viitor posibilitatea graţierii celor condamnaţi pentru pedofilie. „Nu va exista milă pentru pedofili”, a răbufnit Orban, care a jurat că ar fi în stare să-l „facă bucăţi” pe acela care ar îndrăzni să comită un asemenea delict asupra celor „cinci copii şi şase nepoţi” ai săi. Protejarea copiilor şi susţinerea familiei sunt repere importante ale politicii premierului Orban. Partidul său, Fidesz, a promovat o lege care interzice referirile la homosexualitate în şcoli, lege a cărei abrogare este cerută de Comisia Europeană. Orban a precizat însă că legea nu este nici pe departe una „anti-gay”, ci una care să protejeze copiii, inclusiv în faţa unor acţiuni desfăşurate de ONG-uri în şcoli.

Preşedinta Katalin Novak a declarat că este de acord cu amendamentul constituţional în acest sens deja depus de guvern.

În pofida declarațiilor președintelui, protestatarii, susţinuţi de opoziţie, au mărșăluit către palatul prezidenţial, cerându-i demisia.