Protest la Chişinău faţă de nevalidarea rezultatelor alegerilor locale VIDEO

Mii de manifestanţi s-au adunat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău pentru a protesta faţă de nevalidarea rezultatelor alegerilor locale anticipate pentru Primăria capitalei Republicii Moldova, informează site-ul de ştiri Unimedia.

01 iul. 2018, 15:02
Protest la Chişinău faţă de nevalidarea rezultatelor alegerilor locale VIDEO

UPDATE Protestul, organizat de această dată de Comitetul de Rezistență Națională față de invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău, a întrunit câteva mii de oameni care au scandat lozinci împotriva anulării scrutinului din Capitală. Protestatarii, precum și vorbitorii manifestației au adresat mesaje dure atât la adresa guvernării cât și față de judecătorii și membrii Comisiei Electorale Centrale, care au declarat nule alegerile din 3 iunie.

În urma organizării protestului, participanții au adoptat o rezoluție cu trei cerințe față de guvernare:

1. Confirmarea legalității alegerilor pentru Primăria Chișinău și validarea mandatului lui Andrei Năstase.

2. Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la sistemul proporțional de vot.

3. Demitere și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunțarea deciziei de anulare a alegerilor.

Comitetul de Rezistență Națională a menționat că, în cazul în care guvernarea nu va îndeplini cerințele în actuala sesiune parlamentară, comitele de rezistență vor întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică – greve, proteste permanente, blocarea instutițiilor capturate, etc.

De asemenea, liderul PAS, Maia Sandu, a PPDA, Andrei Năstase, și președintele PLDM, Viorel Cibotaru, vor merge mâine la Parlamentul European pentru a înmâna Rezoluția adoptată deputaților europeni.

Protestatarii au votat în unanimitate o rezoluţie prin care solicită o serie de revendicări, printre care şi validarea alegerilor locale noi din Chişinău, cât şi anularea sistemului electoral mixt şi tragerea la răspundere a judecătorilor care au invalidat scrutinul.

Manifestaţia a fost organizată de partidele de opoziţie extra-parlamentare, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate (PA