PROTEST la Mechel Câmpia Turzii: Foştii angajaţi şi-au adus soţiile şi copiii în faţa combinatului

Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii protestează, marţi, pentru a doua zi în această săptămână, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile compensatorii, unii dintre ei venind în faţa combinatului cu soţiile şi copiii, pentru a arăta "situaţia disperată" în care se află familiile lor.

19 mart. 2013, 09:38
PROTEST la Mechel Câmpia Turzii: Foştii angajaţi şi-au adus soţiile şi copiii în faţa combinatului

Peste o sută de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii şi membri ai familiilor acestora s-au adunat, marţi, în faţa combinatului, scandând „Hoţii”, „Mincinoşii” şi „Vrem banii„, informează MEDIAFAX.

Mai mulţi protestatari au venit însoţiţi de soţii şi de copii. Fostul lider de sindicat de la Laminorul 3, Dorin Vâţă, a declarat că oamenii şi-au adus şi soţiile şi copiii pentru a demonstra că neplata celor trei salarii compensatorii le afectează familiile.

„Unii dintre cei care protestează au venit cu soţii şi copii. Unul are cinci copii, altul patru, copii de şcoală, şi nu au ce le pune pe masă şi cu să-i îmbrace. În unele familii este o situaţie disperată iar oamenii vor să arate că neplata salariilor le afectează familiile”, a spus Dorin Vâţă.

Liderul sindicatului de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a anunţat în faţa protestatarilor că are informaţii de la conducerea combinatului că s-a primit un milion de lei, astfel că fiecare disponibilizat va primi câte 800 de lei în zilele următoare.

Protestul este autorizat până la ora 12.00. Aceasta este cea de-a treia săptămână de proteste ale foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii, faţă de neplata salariilor. Oamenii au decis, săptămâna trecută, să reia protestele, după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, disponibilizaţii fiind nemulţumiţi de această soluţie.

Premierul Victor Ponta declara, luni, că înţelege nemulţumirea, suferinţa şi nedreptatea care li se face celor de la Câmpia Turzii sau altora, precizând însă că, în acest moment, pe legislaţia actuală, Guvernul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate privată sută la sută.

Ponta a cerut ministerelor Economiei şi Justiţiei să găsească soluţii juridice care să preîntâmpine situaţii precum cea de la Mechel, el arătând că trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru şefii societăţilor private care nu-şi respectă obligaţiile.

Tot luni, peste o sută de foşti angajţi de la Mechel au blocat drumul european E60 timp de aproximativ o oră.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.