Protest mut, cu spatele către clădirea Guvernului. Oamenii au ieşit din nou în stradă

Aproximativ 100 de persoane au participat, duminică, la un protest mut, cu spatele către clădirea Guvernului, unii manifestanţi având ochii sau gura acoperite.

21 ian. 2018, 13:53
Protest mut, cu spatele către clădirea Guvernului. Oamenii au ieşit din nou în stradă

Manifestaţia a fost prezentată, pe Facebook, cu numele „Justiţia furată” şi a reunit oameni care, timp de 20 de minute, au stat nemişcaţi, în tăcere, ca gest împotriva iniţiativelor de modificare a Legilor Justiţiei.

De asemenea, potrivit anunţului de pe reţeaua de socializare, manifestări similare au fost programate, în paralel, în Polonia, Ungaria, Cehia, Rusia, Ungaria.

„Prin acest protest, totodată, se face un apel la solidaritate şi din partea altor state care să nu accepte ca ţări vecine sau prietene să fie izolate de valorile europene. Împreună putem să demonstrăm că justiţia se află în pericolul de a fi confiscată în multe ţări şi singura modalitate de apărare a ei este să fim uniţi în demersul nostru”, se arată în anunţul de pe Facebook.

La Bucureşti, persoanele care au participat la manifestare au venit înfăşurate cu drapele ale României sau Uniunii Europene şi au arborat mesaje precum „#rezist”, „Toţi pentru justiţie”, „Justiţia furată”, „Şi totuşi # vă vedem” sau „Libertatea lor, închisoarea noastră”- imprimat pe un carton cu o hartă a României în zeghe. Mesajele erau însoţite, în cazul unor persoane, de nume de oraşe din ţară – Timişoara, Sibiu sau Constanţa.

Unii protestatari au ales să îşi acopere simbolic ochii sau gura, stând cu spatele spre clădirea Executivului.

Vezi si: Protestul din Capitală, în presa internaţională. The Guardian, New York Times şi Al-Jazeera au prezentat manifestaţiile din stradă

Peste 30.000 de români au manifestat sâmbătă la Bucureşti şi în peste 10 mari oraşe din ţară pentru a spune „nu corupţiei” şi împotriva unei reforme controversate a justiţiei pe care doreşte să o impună majoritatea de stânga, relatează şi AFP, care consemnează şi opinii ale unor participanţi la mitingul din Bucureşti.

Purtând drapeluri tricolore sau pancarte în formă de mână pe care se putea citi „Toţi pentru justiţie”, manifestanţii au traversat centrul Bucureştilor pentru a ajunge în faţa Parlamentului, scandând „Hoţii”.

Circa 5.000 de persoane au manifestat la Cluj (nord-vest), 5.000 la Timişoara (vest) şi 3.000 la Iaşi (nord-est), aminteşte AFP, care citează informaţii difuzate de mass media locale. AFP se referă şi la raportul publicat joi de organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, care menţiona că „magistraţii s-au asociat în mare parte mişcării de protest” suscitată de reforma sistemului de justiţie.

AFP remarcă faptul că o încercare de modificare a Codului Penal a provocat iarna trecută un val de contestaţii de o amploare fără precedent de la căderea regimului comunist, la sfârşitul anului 1989, obligând guvernul de atunci să facă un pas în spate. 

Mii de oameni din toată ţara s-au strâns sâmbătă în Piaţa Universităţii din Bucureşti la un protest de amploare faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale. La Universitate au avut loc şi incidente între jandarmi şi protestatari, după ce forţele de ordine au format un cordon şi au încercat să oprească oamenii să urce pe scările care duc în piaţă.

De asemenea, protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au rupt gardurile amplasate de Bulevardul Magheru, ocupând strada. În jurul orei 19.30, oamenii au plecat în marş către Palatul Parlamentului, cu opriri la sediul Avocatului Poporului, Curtea Constituţională a României (CCR) şi Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Manifestaţii sunt şi în alte oraşe din ţară, dar şi în în străinătate.

Citeşte şi  Protest în Bucureşti. Incidente violente între protestatari şi jandarmi la Universitate. Protestatarii au plecat în marş spre Parlament