Proteste de amploare la Palatul Cotroceni. Sindicaliştii din industria de apărare, agricultură şi energie ies în stradă

Blocul Naţional Sindical (BNS) va organiza, începând de miercuri, mai multe acţiuni de protest, sindicaliştii din industria de apărare, din agricultură sau din sectorul energetic urmând să picheteze Palatul Cotroceni, a anunţat, marţi, liderul BNS, Dumitru Costin, care îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să îşi exercite funcţia de mediere între stat şi societate şi să accepte organizarea unei întâlniri la Cotroceni între reprezentanţi ai Guvernului şi ai confederaţiei sindicale.

24 mai 2016, 12:41
Proteste de amploare la Palatul Cotroceni. Sindicaliştii din industria de apărare, agricultură şi energie ies în stradă

Blocul Naţional Sindical i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care arată că multe din autorităţile publice din România sunt „profund afectate în funcţionarea lor”, în condiţiile absenţei unei viziuni privind resursele umane, a politizării excesive, a politicii salariale haotice şi demotivante şi a legilor stufoase.

„Am constatat degradarea accentuată a administraţiei publice centrale şi de aici rezultă decizii eronate, blocarea proceselor de reformă şi toate acestea ţin de siguranţa naţională. Cerem preşedintelui să îşi exercite rolul de veghetor al administraţiei publice şi rolul de mediator între stat si societate şi să accepte organizarea unei întâlniri de lucru la Cotroceni între reprezentanţi ai Guvernului şi ai BNS”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, liderul BNS, Dumitru Costin, potrivit news.ro.

De asemenea, BNS îi cere şefului statului ca pe domenii care vizează siguranţa naţională să convoace CSAT.

Liderul BNS a mai anunţat că vor avea loc mai multe acţiuni de protest, astfel:

  • miercuri – sindicatele din industria de apărare vor organiza un pichet împreună cu organizaţiile din sector afliliate la Cartel Alfa
  • luni, 30 mai – acţiune de protest având ca obiect legislaţia muncii
  • marţi, 31 mai – acţiune de protest a sindicatelor din agricultură
  • joi, 2 iunie – acţiune a sindicatelor din industria constructoare de maşini şi din sectorul transporturi
  • vineri, 3 iunie – sindicatele din sectorul energetic

Protestele constau în pichete care vor avea loc în faţa Palatului Cotroceni, între orele 11.00-14.00, existând autorizaţie pentru 300-400 de persoane.

„Considerăm că e timpul să se oprească jaful din industria de apărare. Toate alocările bugetare sunt bugete de shopping pentru cei care fac achiziţii în industria de apărare. Al doilea domeniu critic este cel energetic. România e în zona maximă de risc. Cerem public premierului să fie comunicate mecanismele pe baza cărora sunt numiţi reprezentanţii statului în AGA şi CA şi să publice lunar ce venituri au din indemnizaţiile pe care le primesc”, a mai spus Costin.