Proteste faţă de legea salarizării: Grefierii, angajaţii din administraţia publică şi din agenţiile de mediu au ieşit în stradă

Grefierii, angajaţii din administraţia publică şi din agenţiile de mediu au protestat marţi, în Bucureşti şi în ţară. Sindicatele angajaţilor din administraţia publică au organizat un miting în faţa Palatului Parlamentului, nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării care va fi dezbătut în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.
Filip Stan
30 mai 2017, 04:06
Proteste faţă de legea salarizării: Grefierii, angajaţii din administraţia publică şi din agenţiile de mediu au ieşit în stradă

UPDATE. Mitingul la care au luat parte aproximativ o mie de angajaţi din administraţie publică locală s-a încheiat, manifestanţii spunând că vor să organizeze o nouă acţiune de protest în faţa Parlamentului în 6 iunie. Ei sunt nemulţumiţi de proiectul legii salarizării, spunând că angajaţii din administraţia publică locală sunt singurii bugetari care nu au o grilă de salarizare, salariul de bază putând fi stabilit prin hotărâri ale administraţiilor locale, fapt care încalcă Constituţia şi că se bazează pe Avocatul Poporului, pe şeful statului şi pe parlamentarii din opoziţie care să îi susţină prin demersuri la Curtea Constituţională.

Manifestanţii au început să plece de la Parlament după ora 13.00, dar sunt hotărâţi să reia protestele în 6 iunie, când spun că vor merge în marş de la Parlament până la Palatul Cotroceni.

UPDATE. În jur de 1000 de angajați din sectorul public protestează marți, de la ora 11:00, în fața Palatului Parlamentului, intrarea spre Camera Deputaților, nemulțumiți de proiectul legii salarizării în sistemul bugetar.

La proteste participă reprezentați ai Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), ai Cartel Alfa, Sindicatul Național al Cadrelor Militare Disponiblizate (SCMD), sindicatele din poliție precum și cei de la Protecția Mediului.

Aceștia fluieră și învârt pancarte pe care scrie: „Vrem salarizare, nu SRL-izare”, „Respectați Constituția”, „Grila de salarizare reală și unitară”,

De asemenea, protestatarii solicită demisia Ministrului Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, precum și a președintelui PSD, Liviu Dragnea.

UPDATE.  Câteva zeci de grefieri de la Tribunalul Prahova şi Judecătoria Ploieşti au participat, marţi dimineaţă, la un protest spontan, ei ieşind în faţa sediului în care funcţionează cele două instanţe pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de noua lege a salarizării unitare, despre care susţin că îi dezavantajează. În urma protestului activitatea în sălile de judecată nu a fost afectată.

Zeci de grefieri au ieşit, marţi, la ora 10.00, în faţa sediului Tribunalului Prahova şi al Judecătoriei Ploieşti pentru a protesta faţă de prevederile noii legi a salarizării unitare. Grefierii au afişat hârtii cu mesaje precum: ”Salarizare propoţională cu vechimea în muncă”, ”Protest spontan împotriva legii salarizării unice” sau ”Salarizare proporţională cu incompatibilităţile prevăzute”.

”Ne-am raliat colegilor din ţară care au protestat ieri faţă de noua lege a salarizării. Salariile nu reflectă munca pe care noi, grefierii, o prestăm, noi avem incompatibilităţi care nu se regăsesc în alte familii ocupaţionale, iar sporul de vechime nu este introdus în grila de salarizare” a declarat reprezentanta sindicatului Sinjust, Cristina Antonescu, conform News.ro.

Aceasta a spus că, în urma protestului, activitatea instanţelor de judecată nu a fost întreruptă.

”Momentan nu este afectată (activitatea cu justiţiabilii – n.r.), şedinţele de judecată se desfăşoară normal, dar probabil că, în viitor, va fi” a mai spus Antonescu.

Angajaţii din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi din Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului anunţă proteste la nivel naţional, în intervalul orar 11.00-13.00, faţă de proiectul legii salarizării. În acelaşi timp, grefierii de la mai multe instanţe din ţară vor întrerupe lucrul în acelaşi interval. Angajaţii Romatsa vor intra în grevă începând cu ora 9.00, din cauza neîncheierii contractului colectiv de muncă.

La mitingul de la Parlament faţă de proiectul Legii salarizării, desfăşurat între 11.00 şi 13.00, vor participa Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), SED LEX – locale, PRO LEX, Forţa Legii, precum şi ale sindicate din domeniul administraţiei publice atât din Bucureşti, cât şi din ţară. Cei care nu vor participa la protestul de la Parlament, vor înceta activitatea.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa a anunţat, printr-un comunicat, că va participa la mitingul de la Parlament.

Manifestanţii vor solicita Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, cameră decizională, să adopte şi să susţină amendamentele propuse de organizaţiile sindicale, a precizat Cartel Alfa în comunicat.

Sindicatele din administraţia publică au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare.

Cartel Alfa afirmă că stabilirea nivelului salariilor de bază exclusiv de către aleşii locali, care nu au competenţa necesară în acest domeniu, fiind aleşi politic şi nu după competenţe precum lucrătorii din domeniu, va duce la politizarea excesivă a funcţiei publice, la un nou val de discriminări în administraţia publică locală şi la menţinerea şi adâncirea haosului din sistem.

„Credem că această măsură propusă de partidul de guvernare prin legea salarizării este doar un prim pas într-un program mai amplu de subordonare politică a actului administrativ, care va fi continuată prin procesul descentralizării, realizat în principal după considerente şi interese politice şi nu de eficienţă”, se mai arată în comunicat.

Grefierii de la mai multe instanţe din ţară au început de luni protestul faţă de legea salarizării, a declarat preşedintele ProJust, Ştefania Teleman, susţinând că această categorie profesională pierde venituri prin noua lege şi că reprezentanţii acesteia nu au fost invitaţi la negocieri cu decidenţii politici.

„Protestele au început astăzi (luni, n.red.) la Curtea de Apel Bucureşti, Curtea de Apel Alba, la Judecătoria Sectorului 1 al Capitalei şi în mai multe judeţe din ţară şi vizează legea unitară de salarizare. (…) Noi suntem o categorie care pierde la salarizare”, a declarat pentru News.ro preşedintele asociaţiei ProJust, Ştefania Teleman.

Ea susţine că prin viitoarea lege grefierii cu studii superioare juridice pierd sporurile de vechime în muncă şi că nu au fost invitaţi la negocieri când s-au stabilit condiţiile legii.

„Sporurile se limitează la 30% din anvelopa salarială a angajatorului. Unii pot primi sporuri de 30%, alţii nu vor primi nimic. Am încercat să vorbim cu parlamentarii, dar nu avem nicio reacţie din partea lor. Am cerut să fim invitaţi la negocieri la Ministerul Muncii, dar nu ne-a chemat nimeni. Suntem într-o situaţie foarte complicată, nu ştim cât va dura protestul, cert este că el va continuă”, a mai arătat Teleman.

Un alt sindicat al grefierilor, IUS- LEX, a anunţat luni că grefierii, personalul conex şi auxiliar de la instanţele gălăţene intră, începând de marţi în grevă pe termen nelimitat, cu întreruperea programului de lucru între orele 11.00 şi 13.00, asigurând doar cazurile urgenţe, în cadrul unui protest iniţiat de sindicatul IUS-LEX, angajaţii instanţelor fiind nemulţumiţi de prevederile proiectului legii salarizării.

Federatia Sindicatelor Unite din Mediu (FSUM) a anunţat declanşarea conflictului de muncă, astfel încât marţi, între 11.00 şi 13.00, „angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia mediului şi angajaţii Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului vor fi într-un nou protest spontan”.

„Având în vedere că în urma protestelor anterioare din data de 14.03.2017, 21.03.2017 şi 27.04.2017 nu a existat nicio reacţie de susţinere din partea Ministerelor /Guvernului /factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaţilor din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului, mai mult lipsa de răspuns la solicitările noastre scrise, ne vedem nevoiţi să declanşăm conflictul de muncă, astfel încât astăzi (marţi, n.r.), 30.05.2017, între orele 11.00-13.00 angajaţii ANPM şi ai APM- urilor vor fi într-un nou protest spontan şi vor inregistra conflictul de muncă la Ministerul Mediului şi la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social”, au anunţat reprezentanţii FSUM.

Unităţile la care se declanşează conflictul de muncă sunt cele din judeţele Galaţi, Timiş, Hunedoara, Arad, Dâmboviţa, Bacău, Botoşani, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Călăraşi, Covasna, Cluj, Iaşi, Gorj, Mehedinţi, Teleorman, Vrancea, Satu Mare, Vâlcea, precum şi în Bucureşti.

De asemenea, angajaţii Romatsa vor intra în grevă începând cu ora 9.00, ca semn de protest faţă de neîncheierea contractului colectiv de muncă, după ce negocierile sindicatului cu conducerea regiei, care are monopolul dirijării traficului aerian din România, au eşuat luni. Angajaţii vor asigura, conform legii, cel puţin 30% din traficul aerian. Pe perioada grevei, angajaţii vor asigura 30% din trafic, însă nu este posibil să fie anunţate în prezent exact cursele care vor fi anulate sau întârziate, deoarece decizia va fi luată de către Eurocontrol, au precizat luni sindicaliştii, la ieşirea de la negocieri.

Cum vor zbura avioanele marţi, după ora 9: Romatsa dirijează o treime din curse, dar Eurocontrol stabileşte cine şi când zboară. Sindicalist: 

Sindicaliştii au precizat că exista un termen limită pentru depunerea proiectului de buget al regiei, termen care este luni, şi că există riscul ca Romatsa să intre în faliment.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan