Proteste la graniță și la Bruxelles. Fermierii sunt revoltați de importurile de cereale din Ucraina. Daea anunță un nou ajutor de la UE pentru acoperirea pierderilor provocate de importurile din Ucraina

Sunt proteste de amploare ale fermierilor revoltați că atât în România, cât și în Bulgaria, intră cereale din Ucraina la preturi mult mai mici decât cele stabilite de fermierii autohtoni. Protestatarii au blocat străzile cu utilaje agricole.

30 mart. 2023, 12:21
Proteste la graniță și la Bruxelles. Fermierii sunt revoltați de importurile de cereale din Ucraina. Daea anunță un nou ajutor de la UE pentru acoperirea pierderilor provocate de importurile din Ucraina

Traficul prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu este blocat pe ambele sensuri, joi, din cauza protestelor fermierilor bulgari, care au anunţat că acţiunile lor în stradă se vor desfăşura în intervalul 08,00-16,00, anunţă Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu.

„Având în vedere acţiunile de protest ale producătorilor de cereale bulgari, în zona adiacentă PTF Ruse-Giurgiu, acţiuni ce sunt desfăşurate în perioada 29-31 martie, în intervalul orar 08,00-16,00, vă informăm faptul că la momentul actual traficul prin PTF Giurgiu este suspendat pe ambele sensuri atât pentru autocamioane, cât şi pentru turisme, ca urmare a blocării benzilor de circulaţie. Menţionăm faptul că a fost actualizată aplicaţia Trafic online în funcţie de evoluţia protestului şi de modul cum acesta va afecta traficul”, precizează reprezentanţii ITPF.

Şoferii de autocamioane, cât şi turiştii sunt sfătuiţi să utilizeze celelalte puncte de trecere de la graniţa cu Bulgaria, precum şi să consulte aplicaţia Trafic online, disponibilă pe site-ul Poliţiei de Frontieră www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

Fermierii bulgari au protestat și miercuri în patru puncte de frontieră din țară – Vidin, Ruse, Silistra și Kardam. Fermierii reclamă faptul că  Regulamentul (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 privind importul scutit de taxe vamale de mărfuri de origine agricolă din Ucraina nu ar trebui aplicat în Bulgaria. Oamenii se plâng că au rămas pe stoc cu fructe, legume pe care nu reușesc să le mai vândă.

Fermierii bulgari spun că singura opțiune este oprirea importurilor de legume, fructe și cereale din Ucraina, astfel încât producția bulgară să poată fi vândută la prețuri normale, a declarat Iliya Prodanov, vicepreședintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale, în timpul protestului, potrivit agrointel.ro.

”Dacă s-ar putea rezolva această problemă cu importurile excesive în Bulgaria, s-ar fi rezolvat deja. Din septembrie, am scris scrisori și propuneri către CE cu diferitele organizații ale fermierilor bulgari. La început am fost refuzați pentru că au susținut că nu au existat anomalii majore pe piață. La începutul acestui an, am făcut din nou o cerere către CE pentru măsuri suplimentare care să funcționeze astfel încât coridoarele să fie într-adevăr coridoare. În loc să se oprească importurile în Bulgaria și în alte țări apropiate de conflict, să le inunde cu produse, ceea ce în practică creează concurență pentru fermierii bulgari și europeni”, a spus ministrul Agriculturii Yavor Gechev la Vidin.

Și fermierii români din Asociația Forța Fermierilor (AFF) au protestat la Bruxelles din același motiv. Ei au avut discuții cu mai mulți oficiali europeni, printre care și europarlamentari români care și-au anunțat susținerea pentru un nivel de compensații mai mare pentru fermierii români.

Fermierii au afișat un banner în faţa Comisiei Europene pe care apărea scris mesajul: ”Fermierii Români merită respect! (Romanian Farmers deserve respect!)”.

Protestul vine după propunerea inițială a Comisiei Europene, care vrea să acorde fermierilor români depăgubiri de 10 milioane de euro pentru presupusele pagube produse producătorilor interni de cerealele ieftine aduse din Ucraina. Fermierii ceruseră minimum 200 de milioane de euro.

Citește și: Iohannis se simte trădat de Comisia Europeană, după ce Bruxellesul a acordat un ajutor infim fermierilor români: „Am făcut sacrificii imense pentru exporturile de cereale din Ucraina / Astfel de abordări pun sub semnul întrebării buna credință” (VIDEO)

 

Petre Daea: Fermierii vor primi un nou ajutor de la UE pentru acoperirea pierderilor provocate de importurile de cereale din Ucraina

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunțat că fermierii români vor primi încă un ajutor de la Uniunea Europeană pentru a compensa pierderile cauzate de importurile de cereale din Ucraina, care au inundat piața românească.

”România va beneficia de prima tranşă din rezerva de criză. Am ţinut legătura mereu cu Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles şi am cunoştinţă că se va lucra la un nou mecanism de sprijin, pentru suplimentarea sumelor destinate ţării noastre, aşa cum a solicitat preşedintele României”, a afirmat Petre Daea.

 

Și crescătorii de animale se revoltă. Au aruncat la gunoi mii de tone de lapte

Crescătorii de animale spun că vor ajunge la faliment. Ei spun că preferă să renunțe la animale pentru că statul nu îi susține financiar suficient.

Crescătorii de animale spun că în timp ce românii cumpără din magazine lapte unguresc sau polonez, al cărui preț crește pe măsură ce intervin procesatorii și comercianții, la ei laptele se strică pentru că nu au unde să-l valorifice și că pentru ceea ce reușesc să vândă primesc foarte puțini bani. Primesc un leu pe litru de lapte în timp ce în magazine acesta ajunge la 10 – 12 lei.

„Am ajuns să nu putem vinde, și ce vindem e la 1,5 lei. În momentul de față, nu avem contract cu vreo firmă de procesare, vindem la cine dorește. Laptele de import e preferat pentru ca are un preț foarte mic.”, a spus George Sima, la Pro TV.