PROTESTE VIOLENTE după ce şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale. S-au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene

Zeci de mii de algerieni au ieşit în stradă, duminică, pentru a-i cere preşedintelui Abdelaziz Bouteflika să nu îşi depună candidatura pentru un nou mandat de preşedinte. Manifestaţiile nu s-au soldat însă cu un succes, Bouteflika depunându-şi candidatura.

03 mart. 2019, 17:37
PROTESTE VIOLENTE după ce şi-a anunţat candidatura la prezidenţiale. S-au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene

Protestele au început de zece zile, iar vineri au manifestat în Alger zeci de mii de oameni. Protestatarii au cerut ca liderul în vârstă de 81 de ani să se retragă din cursa electorală stabilită pentru 18 aprilie.

Potrivit Reuters, duminică, numeroşi studenţi s-au strâns la universităţi pentru a protesta. Ei au scandat: „Nu celui de-al cincilea mandat!” şi „O Algerie liberă şi democrată!”. Potrivit unor surse diplomatice, în Alger s-au strâns pentru a manifesta 70.000 de persoane. O manifestaţie are loc la universitatea Bab Ezzouar, cea mai mare din ţară.

Algerienii protestează şi în Oran, Constantine, Annaba, Batna, Blida şi Bouira.

Primul care şi-a depus candidatura pentru alegerile din aprilie este Ali Ghediri, un fost general. Alt candidat, Rachid Nakkaz, om de afaceri şi activist, a venit cu un taxi la Consiliul consituţional, pentru a-şi depune candidatura.

Până duminică după-amiază, şi-au depus candidatura şapte persoane, iar spre seară Ennahar TV a anunţat că şi a fost depus şi dosarul de candidatură al lui Bouteflika.

Abdelaziz Bouteflika, care a fost ales în 1999, a suferit un atac cerebral în 2013 şi, de atunci, a fost văzut rareori în public. Pe 10 februarie, şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un al cincilea mandat printr-un comunicat de presă. Iniţiativa a fost primită cu indignare de algerieni, care au protestat în mai multe rânduri.

Impresia generală este aceea că preşedintele este în incapacitate de a conduce, lăsând ţara pe mâinile armatei şi a elitei civile.