Proteste violente, cel puţin 35 de civili au fost ucişi în luptele cu poliţia VIDEO

Cel puţin 35 de persoane au fost ucise în manifestaţii violente declanşate în Iran de peste o săptămână de moartea unei tinere arestate de Poliţia Moraviurilor, anunţă sâmbătă presa de stat iraniană, relatează AFP.

24 sept. 2022, 12:24

Cel puţin 35 de civili au fost ucişi în Iran în ultima săptămână, de la debutul manifestaţiilor reprimate de forţele de securitate şi izbucnite după decesul unei femei tinere după arestarea sa de către poliţie, a indicat sâmbătă o agenţie de presă iraniană, transmite AFP.

”Televiziunea de stat a anunţat vineri seară că numărul persoanelor decedate în timpul recentelor revolte din ţară a trecut de 35, potrivit statisticilor neoficiale”, a anunţat Borna News, o agenţie de presă legată de Ministerul Sporturilor iranian.

Contraofensiva lui Putin chiar lângă graniţele României. Atac surpriză cu drone kamikaze iraniene la Odesa VIDEO
Precedentul bilanţ oficial era de 11 morţi, dintre care şapte manifestanţi şi patru membri ai forţelor de securitate. În Iran, cei care încalcă sharia, legea islamică, se expun la amenzi sau chiar arestare, dar în ultimele luni militanţi civici le-au încurajat pe femei să renunţe la văl, în pofida campaniei autorităţilor împotriva „comportamentelor imorale”. Conform unor informaţii care au circulat online, Amini a fost arestată pentru că vălul nu stătea perfect pe cap şi erau vizibile câteva fire de păr.

Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.

SUA ridică sancţiuni comerciale impuse Iranului pentru a permite iranienilor accesul la Internet. Elon Musk a cerut ridicarea sancţiunilor pentru a oferi iranienilor conexiune prin Starlink

Statele Unite au anunţat că ridică anumite interdicţii impuse în comerţul cu Iranul, pentru a permite întreprinderilor din domeniul tehnologiei să furnizeze platforme şi servicii care să le permită iranienilor să aibă acces la Internet – puternic limitat de către autorităţile iraniene, relatează AFP.
Administraţia Biden a relaxat anumite sanciuni impuse Iranului, cu scopul de a permite ”întreprinderilor în domeniul tehnologiei să ofere poporului iranian mai multe opţiuni privind platforme şi servicii externe securizate”, a anunţat vineri, într-un comunicat, Departamentul american al Trezoreriei.

”Statele Unite iau măsuri pentru a susţine libera circulaţie a informaţiei şi accesul la informaţii factuale ale poporului iranian”, precizează departamentul.

Israelul ameninţă Iranul. Premierul Yair Lapid a anunţat că are undă verde din SUA pentru a acţiona astfel încât Teheranul să nu devină putere nucleară

Autorităţile iraniene au impus restricţii drastice pe Internet şi au blocat accesul la Instagram şi WhatsApp, din cauza unor proteste cauzate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără arestată de Poliţia Moravurilor.

ONG-uri acuză autorităţile iraniene de faptul că încearcă să limiteze capacităţile de adunare a manifestanţilor şi să reprime fără să se ştie acest lucru.

Această ridicare a sancţiunilor ”va lărgi gama de servicii disponibile iranienilor. Prin aceste schimbări, noi ajutăm poporul iranian să fie mai bine echipat să contracareze eforturile Guvernului de a-l supraveghea şi cenzura”, a declarat într-un comunicat adjunctul secretarului Trezoreriei Wally Adeyemo.

”În săptămânile următoare, OFAC (Biroul de Control al Averilor Străine) va continua să publice directive în vederea susţinerii angajamentului administraţiei (Biden) de a promova libera circulaţie a informaţiei, un lucru pe care regimul iranian l-a refuzat întotdeauna poporului său”, mai anunţă el.

Miliardarul Elon Musk a anunţat luni că întreprinderea sa aerospaţială SpaceX intenţionează să ceară administraţiei americane o scutire de la sancţiuni impuse Teheranului, cu scopul de a propune, în Iran, servicii de conexiune la Internat prin constelaţia sa de sateliţi Starlink.