Proteste violente în Olanda pe fondul noilor măsuri de restricţie. Centru de testare COVID, incendiat; poliţiştii au fost atacaţi cu pietre

Un protest de amploare a avut loc duminică în Olanda. Oamenii au ieşit în centrul Amsterdamului pentru a protesta faţă de măsurile de restricţie instituite recent, iar poliţiştii au folosit tunuri cu apă, câini şi ofiţeri călare pentru a pune capăt violenţelor.

25 ian. 2021, 10:33

Mai mult de 100 de manifestanţi care au aruncat cu pietre şi artificii au fost reţinuţi, 25 au fost arestaţi, iar peste 3.600 de persoane au fost amendate la nivel naţional pentru încălcarea carantinei de noapte.

Protestatarii s-au arătat nemulţumiţi de interdicţia de circulaţie pe timp de noapte adoptată de guvern. Pentru olandezi această măsură e o premieră de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Manifestanţii şi forţele de ordine au intrat în conflict şi în alte oraşe din Olanda. Spre exemplu, în Eindhoven, oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru a calma spiritele, conform DailyMail.

Numeroase maşini au fost incendiate, magazinele din gara centrală au fost vandalizate. De asemenea, un centru de testare COVID-19 a fost incendiat.

Tunuri de apă foarte puternice au fost folosite împotriva protestatarilor din Amsterdam.

Poliţiştii cu căşti, cu câini şi bastoane au intervenit pentru a întrerupe violenţele. Şi poliţiştii călare au fost văzuţi pe străzile din Amsterdam în timpul protestelor.

Un alt incident a avut loc în timpul manifestaţiei. Un bărbat a fost atacat de un câine al poliţiei.

Ce au transmis autorităţile

„Este o noapte dramatică. Îmi este ruşine de ceea ce s-a întâmplat. În acest moment şi în calitate de primar, împreună cu şeful poliţiei şi cu procurorul, am o singură cale: să declar situaţie de urgenţă şi să trimit poliţia anti-revolte. Vrem pace şi calm la Urk”, spunea duminică dimineaţa primarul Cees van den Bos.

„Acest lucru nu este doar inacceptabil, ci şi o palmă în faţă, în special pentru personalul autorităţii locale de sănătate care fac tot ce pot la centrul de testare pentru a ajuta oamenii din Urk”, au spus autorităţile locale, adăugând că măsurile restrictive vor fi prelungite, relatează AP.

Cu peste 5.500 de infectări zilnice, Olanda continuă să sufere din cauza pandemiei. Numărul total al îmbolnăvirilor se apropie rapid de un milion, iar cel al deceselor a depășit 13.000.


loading...