Proteste la Kiev: Preşedintele vrea să declare STARE de URGENŢĂ. 100.000 de oameni au ieşit în stradă VIDEO

O reuniune de urgenţă a preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici, cu colaboratorii săi apropiaţi are loc duminică, în afara capitalei, având ca obiectiv analizarea posibilităţii de a decreta starea de urgenţă din cauza amplelor proteste proeuropene şi antiguvernamentale care au loc în Kiev. 

01 dec. 2013, 15:20

Răscolită de îndârjirea preşedintelui ţării de a nu semna Acordul de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, opoziţia ucraineană şi-a intensificat protestele de stradă, cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici.

Manifestanţii au preluat controlul sediului Primăriei Kievului, duminică, în timpul protestelor din capitală, a anunţat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei din capitala ucraineană, relatează AFP, citată de Mediafax.

„Oficialii din cadrul forţelor de ordine discută cu cetăţenii care au preluat controlul sediului Primăriei. Ei le explică faptul că acţiunile lor sunt ilegale şi le cer să părăsească clădirea”, a declarat purtătoarea de cuvânt Olga Bilik.

Cartierul general al Revoluţiei

Manifestanţii au arborat pe faţadă un banner pe care se putea citi: „Cartierul general al Revoluţiei”. Geamurile clădirii au fost sparte.

Arseni Iaţeniuk, un lider al partidului Batkivscina (Patria) al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko le-a cerut angajaţilor primăriei să vină să lucreze luni, în pofida faptului că manifestanţii au preluat controlul clădirii.

Faţă de toate acestea, Ianukovici a convocat o reuniune de urgenţă cu colaboratorii săi apropiaţi, duminică, în afara capitalei, având ca obiectiv analizarea posibilităţii de a decreta starea de urgenţă din cauza amplelor proteste proeuropene şi antiguvernamentale care au loc în Kiev, anunţă EFE din surse guvernamentale, informează Agerpres.

Citeşte şi Ucrainenii semnează o PETIŢIE pentru INTERZICEREA accesului lui Viktor Ianukovici în SUA şi UE

Preşedintele ucrainean vrea să decreteze stare de urgenţă

Este foarte probabil ca de mâine să se instituie starea de urgenţă, dar nu s-a luat încă o decizie„, a relatat postul RBK-Ukraini. Reuniunea are loc la reşedinţa de la ţară a preşedintelui ucrainean, după cum a precizat agenţia Itar-Tass.

AFP transmite, pe baza unui comunicat de presă al poliţiei, că uriaşul miting de la Kiev s-a soldat deja cu rănirea a cinci poliţişti, care au fost loviţi de buldozerul folosit de demonstranţi pentru a se apropia de sediul preşedinţiei. Duminică spăre seară, agenţiile d epresă internaţionale informau că aproximativ 100 de poliţişti ucraineni au fost răniţi, la Kiev, după cum anunţase o purtătoare de cuvânt a poliţiei, Olga Bilik.”Aproximativ 100 de poliţişti, cu răni diverse„, a precizat Bilik, afirmând că unii poliţişti au traumatisme craniene.

Preşedintele Comisiei de Cooperare Parlamentară UE-Ucraina, Pawel Kowal, a anunţat că va convoca de urgenţă o reuniune a acestui for după reprimarea violentă de către poliţie a manifestaţiilor de protest din ultimele zile de la Kiev, anunţă EFE, citând un comunicat de presă difuzat duminică. „Referitor la brutalitatea poliţiei faţă de demonstranţi, noi trebuie să vorbim într-un singur glas”, a afirmat europarlamentarul conservator polonez, exprimându-şi susţinerea pentru demonstraţiile paşnice şi cerând autorităţilor ucrainene să „asigure securitatea tuturor participanţilor” la asemenea mitinguri.