Protestele iau amploare în Turcia: Un manifestant a fost ucis de poliţie

A patra noapte de violenţe a contnuat în Turcia, unde furia manifestanţilor împotriva guvernului este departe de a se fi domolit . Din contră, sute de oameni au ocupat din nou Piaţa Taksim din centrul Istanbulului. Violenţe s-au înregistrat şi în capitala Ankara, dar şi în alte oraşe.

04 iun. 2013, 05:48
Protestele iau amploare în Turcia: Un manifestant a fost ucis de poliţie

Până acum au fost confirmate oficial două decese, însă organizaţiile pentru drepturile omului vorbesc de mai multe victime. Un tânăr în vârstă de 22 de ani a decedat luni la spital după ce a fost împuşcat în cursul unei manifestaţii desfăşurate în sudul Turciei, a anunţat postul particular de televiziune NTV. „Abdullah Comert, a fost rănit grav… cu focuri de armă trase de o persoană rămasă neidentificată”, a menţionat NTV care a citat un comunicat dat publicităţii. Comunicatul precizează că tânărul a decedat ulterior la spital. El  era membru al organizaţiei de tineret a Partidului Republican al Poporului (CHP).

Este vorba despre cel de-al doilea deces legat de importantele manifestaţii care zguduie Turcia de aproximativ o săptămână pentru a protesta împotriva Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, aflat la putere), de orientare islamist-conservatoare.

Mii de persoane au invadat din nou luni seară emblematica piaţă Taksim din Istanbul, în timp ce poliţia a intervenit pentru a împrăştia o manifestaţie care avea loc în vecinătatea birourilor din acest oraş ale premierului turc, transmit corespondenţii agenţiei France Presse, informează Agerpres.

În cartierul Beşiktaş, zeci de poliţişti au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a împrăştia sutele de manifestanţi care se îndreptau spre birourile prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan. În acelaşi timp, mii de persoane purtând drapelul turc şi dotate cu fluiere au ocupat piaţa Taksim, abandonată sâmbătă după-amiază de poliţie, şi au scandat „Tayyip demisia!”. În acest timp, premierul turc a declarat că situaţia este pe cale să se calmeze.

La Ankara, în piaţa Kizilay unde se strâng de mai multe zile manifestanţii antiguvernamentali, poliţia a intervenit cu brutalitate luni pentru a alunga sutele de persoane, în majoritate studenţi şi liceeni.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii din centrul Istanbulului. Mai mulţi oameni au fost răniţi în timpul confruntărilor.

Guvernul turc, islamist conservator, se confruntă în ultimele patru zile cu cea mai puternică mişcare de protest de la preluarea puterii în 2002.