Protestul medicilor de familie continuă: „Sunt medici cărora le e frică. Li s-a spus că rămân fără contract”

O parte dintre medicii de familie protestează, pentru a doua zi, faţă de birocraţia din sistemul de sănătate, refuzând să acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienţii nu vor mai primi trimiteri şi reţete compensate. Cu toate acestea, potrivit preşedintelui Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF), Rodica Tănăsescu, sunt medici cărora le este frică, din cauza faptului că "li s-a spus că rămân fără contract".

04 ian. 2018, 07:51
Protestul medicilor de familie continuă: „Sunt medici cărora le e frică. Li s-a spus că rămân fără contract”

O parte dintre noi continuă protestele, o parte nu. Sunt medici cărora le e frică. Pentru că li s-a spus că rămân fără contract, ceea ce înseamnă că te duci să vinzi gogoşi în piaţă, nu numai tu, ci şi asistenta. Mulţi deja şi-au depus cereri de emigrări. Dacă se va continua acest protest sau nu este mai puţin important, dar important este că decidentul nostru consideră că trebuie să ne ameninţe decât să încerce să rezolve problemele pentru care am ajuns aici. Nu am dorit să ajungem aici şi aş fi vrut să văd un pic de responsabilitate şi din partea decidenţilor şi să explice măsurile pe etape, să spună fiecare pas pe care îl fac. De luni de zile cerem aceste lucruri şi degeaba. Aş fi vrut responsabilitate, nu pumnul în gura”, a declarat, pentru Mediafax, Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF).

Citeşte şi SMF Arad, plângere penală împotriva şefului CNAS, care ar fi prezentat date false la discutarea bugetului

Medicii de familie au început protestele de miercuri, fiind nemulţumiţi de birocraţia din sistemul de sănătate, manifestându-se prin neacordarea de servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienţii nu mai primesc trimiteri şi reţete compensate. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, miercuri, că nu consideră „etic şi normal” ca medicii de familie care protestează faţă de birocraţia din sistemul de sănătate să folosească pacienţii în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanţare”.

Citeşte şi Răsturnare de situaţie în cazul revoltei medicilor. Autorităţile susţin că 60% din doctori au încheiat înţelegerile

90% din medicii de familie din Bucureşti au semnat actul adiţional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat şi eu la prima parte a întâlnirii şedinţă de guvern. Am identificat soluţiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce priveşte debirocratizarea. Dar aşa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare şi despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulţumiţi. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanţare, dar nu consider că este etic şi nici normal să ne folosim de pacienţi în negocieri„, a explicat Bodog.

Conform centralizării efectuate de CNAS, până acum circa 70% din medicii de familie din întreaga ţară au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Având în vedere situaţia creată la semnarea actelor adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, CNAS solicită medicilor de familie maximă responsabilitate faţă de pacienţii pe care-i au în îngrijire„, precizează reprezentanţii instituţiei.

Citeşte şi Ministrul Bodog, despre protestele medicilor: Nu este etic şi normal să folosim pacienţii în negocieri

CNAS precizează că în relaţia cu medicii de familie asiguraţii beneficiază, potrivit drepturilor reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, de Contractul-cadru pe anul 2017 şi de normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare.

De asemenea, asiguraţii au, printre altele, următoarele drepturi: să beneficieze de pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condiţiile legii; să fie înscrişi pe lista unui medic de familie pe care îl solicită; să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum şi casa de asigurări de sănătate la care se asigură; să îşi schimbe medicul de familie ales, după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia, cu excepţia situaţiilor prevăzute în mod expres în Contractul-cadru”, potrivit comunicatului remis de CNAS.

Citeşte şi Rodica Tănăsescu, despre protestul medicilor de familie: Nu ştim cât vom continua, nu vom mai da trimiteri şi reţete compensate