Protocolul de cooperare militară moldo-română respins de Igor Dodon, aprobat de Parlamentul de la Chişinău

Publicat: Vineri, 09 Iunie 2017 21:37 // Actualizat: Vineri, 09 Iunie 2017 21:37 // Sursa: romaniatv.net

Parlamentul de la Chișinău a revotat vineri, 9 iunie, un Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernele României și Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, informează Radio Chișinău.

Documentul votat anterior de Parlament a fost respins de președintele Igor Dodon. Protocolul semnat la 1 decembrie 2016 la București prevede câteva modificări tehnice ale Acordului interguvernamental din domeniul militar, inclusiv o prevedere expresă conform căreia în cazul exercițiilor militare comune țara gazdă va asigura, în mod gratuit, hrana personalului părții aflate în vizită.

Igor Dodon a refuzat să promulge proiectul, motivând că Acordul privind cooperarea în domeniul militar este anticonstituțional deoarece ar încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Poziția sa a fost susținută și de deputatul socialist Ghenadi Mitriuc, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

Comisia parlamentară a propus reconfirmarea votului pentru proiect, iar după votul de vineri Igor Dodon va fi obligat să-l promulge. În opinia președintelui Comisiei, Roman Boțan, de fapt Rusia este țara care încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

Republica Moldova și România au încheiat Acordul privind cooperarea în domeniul militar la 20 aprilie 2012. Acesta prevede inclusiv posibilitatea organizării unor exerciții militare comune.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8365
RON
07 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H