Provincii din Republica Democrată Congo, afectate de Ebola. Epidemia s-a soldat până acum cu 1600 de decese

Numărul de decese provocate de Ebola în două provincii din estul Republicii Democrate Congo a depăşit joi pragul de 1.600, în timp ce epidemia a făcut o victimă într-o nouă zonă, la frontiera cu Uganda şi Sudanul de Sud, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii, relatează AFP.

05 iul. 2019, 14:59
Provincii din Republica Democrată Congo, afectate de Ebola. Epidemia s-a soldat până acum cu 1600 de decese

„De la începutul epidemiei (în august 2018), numărul cumulat de cazuri este de 2.382, dintre care 2.288 confirmate şi 94 probabile. În total, există 1.606 de decese (1.512 confirmate şi 94 probabile) şi 666 de persoane vindecate”, a indicat joi buletinul zilnic al Ministerului Sănătăţii.

„Un caz a fost semnalat luni în localitatea Ariwara, în provincia Ituri. Persoana a decedat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului congolez al Sănătăţii, informează Agerpres.

Persoana contaminată, mama a cinci copii şi ei contaminaţi cu virusul Ebola, dintre care doi au murit, a fugit din Beni (provincia Kivu de Nord) în provincia Ituri învecinată pentru a scăpa de echipele de ripostă împotriva epidemiei, au afirmat autorităţile din domeniul sănătăţii.

Citeşte şi Şeful OMS cere sprijin internaţional pentru combaterea epidemiei de Ebola

„Până în prezent, 177 de persoane care au intrat în contact cu familia au fost înregistrate în Ariwara şi 40 au fost vaccinate”, au afirmat sursele citate, informează Agerpres.

Ariwara este o localitate din nordul provinciei Ituri, situată la aproximativ zece kilometri de Uganda, unde un caz provenit din RDCongo a fost semnalat în iunie. Sudanul de Sud se află la peste 60 de km distanţă.

Epidemia declarată la 1 august 2018 pe teritoriul congolez este cea de-a zecea în RDCongo din 1976 şi a doua cea mai gravă din istoria acestei boli, după aproximativ 11.000 de decese înregistrate în Africa de Vest (Liberia, Guineea, Sierra Leone) în 2014.