Acest comportament ridică suspiciuni legitime cu privire la sursele acestor fonduri, iar PSD subliniază că, dacă nu ar exista nimic de ascuns, Nicușor Dan nu ar fi avut niciun motiv să refuze publicarea informațiilor despre finanțatori. Legea îl obligă, de fapt, să facă publică identitatea celor care au contribuit cu sume mai mari de 10 salarii minime pe economie, adică peste 40.500 de lei.
Partidul Social Democrat afirmă că cetățenii trebuie să afle aceste informații înainte de alegeri, nu după. Potrivit PSD, nu este acceptabil ca banii care au finanțat campania lui Nicușor Dan să provină din surse obscure, inclusiv din contracte dubioase cu Primăria Capitalei, din afaceri ilegale sau din tranzacții cu afaceriști controversați.
De asemenea, social-democrații cer ca primarul general să dovedească public, înainte de alegeri, că acești bani nu sunt rezultatul unor mecanisme de spălare de bani. În absența acestei transparențe, susține PSD, orice ipoteză devine posibilă.
Social-democrații critică faptul că Nicușor Dan invocă protejarea identității donatorilor pentru a-i apăra de eventuale atacuri politice, considerând această argumentație incompatibilă cu principiile transparenței pe care primarul le-a promovat în trecut. PSD atrage atenția că, în calitatea sa de Primar General, Nicușor Dan are în mână decizii care pot influența afaceri importante, iar primirea unor sume substanțiale de bani din partea unor oameni de afaceri ridică semne de întrebare legate de potențialele conflicte de interese.
Partidul Social Democrat subliniază că suspiciunile sunt amplificate de faptul că unii dintre finanțatorii săi din campaniile anterioare au obținut ulterior contracte publice fără licitație sau au primit funcții de conducere în administrația Capitalei.
”Dacă nu ar avea nimic de ascuns în această chestiune, Nicuşor Dan nu ar fi avut motive să refuze cu încăpăţânare să prezinte sursa acestor bani. Legea chiar îl obligă să prezinte identitatea celor care au i-au dat sume mai mari de 10 salarii minime pe economie, respectiv peste 40.500 de lei.
Nicuşor Dan are obligaţia să probeze public, ÎNAINTE DE VOT, NU ULTERIOR, că finanţarea campaniei sale, decontate din bani publici, nu reprezintă un mecanism de spălare de bani pentru finanţatorii săi. În lipsa transparenţei primarului general, oricare dintre aceste ipoteze este posibilă. Argumentul invocat de acesta că îi protejează pe donatorii săi de eventuale atacuri politice este profund incompatibil cu principiul transparenţei, pe care l-a invocat cu ipocrizie de atâtea ori. Nicuşor Dan nu este un cetăţean oarecare. De semnătura sa de Primar General depind afaceri foarte importante! Din acest motiv, primirea unor sume uriaşe de bani din partea unor afacerişti ridică suspiciunea rezonabilă că Nicuşor Dan îşi foloseşte funcţia pentru a obţine beneficii personale. Dacă aceşti finanţatori ar desfăşura afaceri legale şi nu ar urmări niciun interes patrimonial de la Nicuşor Dan, atunci nu ar exista niciun motiv pentru a se ascunde identitatea lor”, a transmis PSD.