PSD atacă BNR pe tema leului, care se prăbuşeşte în raport cu euro: „Să-şi facă datoria şi să apere moneda naţională!”

PSD cere Băncii Naţionale a României să îşi facă datoria şi să apere moneda naţională, afirmând că BNR are destul resurse în acest sens.

25 ian. 2019, 09:44
PSD atacă BNR pe tema leului, care se prăbuşeşte în raport cu euro: „Să-şi facă datoria şi să apere moneda naţională!”

În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că „BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor (…) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci”. Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria!„, afirmă social-democraţii.

Joi seară, PSD preciza că singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională.

Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs„, a fost mesajul postat de PSD pe Facebook, împreună cu un clip, în condiţiile în care euro se vindea, joi, şi cu peste 4,85 lei la băncile comerciale din România, iar, pe piaţa interbancară, rămăsese peste nivelul de 4,76 lei.