PSD, gata să deblocheze greva din Educație. Marius Budăi: „Decizia de întrerupere a negocierilor privind rotativa e prioritară!”

Marius Budăi, ministrul Muncii din partea PSD, intervine în scandalul rotativei guvernamentale. Negocierile despre portofolii trebuie suspendate, iar Nicolae Ciucă (PNL) trebuie să rămână premier, a precizat Budăi. 

20 mai 2023, 16:56
PSD, gata să deblocheze greva din Educație. Marius Budăi: „Decizia de întrerupere a negocierilor privind rotativa e prioritară!”

Oficialul PSD de la Muncă a lăudat decizia lui Marcel Ciolacu, de a suspenda negocierile cu PNL privind rotativa guvernamentală. În opinia lui Budăi, prioritate trebuie să aibă rezolvarea crizei din Educație. De luni, 22 mai, cadrele didactice intră în grevă.

„Educaţia a peste trei milioane de copii, dar şi veniturile a aproape 300.000 de angajaţi din învăţământul românesc sunt, evident, mult mai importante decât orice viitoare funcţie din Guvernul României! Decizia preşedintelui PSD Marcel Ciolacu de a suspenda negocierile pentru formarea unui nou Guvern până la clarificarea situaţiei din Educaţie, dar şi până la finalizarea parcursului legislativ privind pensiile de serviciu, este una în interesul cetăţeanului şi nu al politicianului!

Mâine la ora 12 voi fi prezent la Guvern, la negocierile cu sindicatele din Educaţie, din respect pentru cadrele didactice, dar şi pentru ca luni copiii noştri să poată merge la şcoală”, a scris Marius Budăi, pe Facebook.

Marius Budăi (PSD): „Sindicatele știu că de la PSD este soluția”

Ministrul Budăi a mai precizat că va fi prezent la negocierile de la Guvern cu sindicatele, „din respect pentru cadrele didactice, dar şi pentru ca luni copiii noştri să poată merge la şcoală”.

„Orice funcție politică în guvern este mult mai puțin importantă decât cei peste 3 milioane de copii și cei în jur de 300.000 de angajați din domeniul Educației. Eu mă bucur că sindicatele au acceptat apelul de negocieri peste weekend, astfel încât și eu voi fi prezent la ora 12:00 la guvern din respect pentru cadrele didactice și pentru ca luni, copiii noștri să poată merge la școală (…)”, a comentat Budăi, la B1 TV.

„Sindicatele știu că de la PSD este soluția, vom încerca să găsim corecte și aplicabile în acest moment”, a mai avertizat Budăi.

Marcel Ciolacu (PSD) cere suspendarea negocierilor privind rotativa

Sâmbătă, Marcel Ciolacu a propus suspendarea negocierilor privind formarea noului Guvern până când vor fi rezolvate problemele din Educație, dar și reforma pensiilor speciale.

„Cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată. Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Nicolae Ciucă (PNL) vrea să cedeze funcția de premier lui Marcel Ciolacu

În replică, Nicolae Ciucă a insistat pe continuarea și finalizarea cât mai rapidă a negocierilor în vederea realizării rotativei. Cu această ocazie, premierul a amintit că atât salarizarea, cât și situația pensiilor țin de Ministerul Muncii, condus de Budăi, omul PSD.

„Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale.

În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe. Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.