PSD insistă cu impozitarea progresivă. Adrian Câciu: Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale o recomandă României

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri că nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp la impozitarea progresivă. De asemenea, Câciu i-a răspuns şi fostului premier Florin Cîţu, care vorbea despre un posibil acord cu FMI. ”România nu pregăteşte un acord de tip stand-by, cum am avut în 2010, pentru că România nu se află în situaţia din 2010 şi acea situaţie în care a intrat România până la urmă nu s-a datorat doar politicii interne, ci mai ales politicii internaţionale, când am avut o criză de proporţii la nivel mondial”, a spus ministrul PSD.

03 mai 2023, 15:22
PSD insistă cu impozitarea progresivă. Adrian Câciu: Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale o recomandă României

Miniștrii PSD insistă pe trecerea la impozitarea progresivă, deși PNL a anunțat că se opune vehement.

”Vom avea această dezbatere. Nu trebuie să ne ascundem că nu vom acea această dezbatere. Nu este momentul să discutăm în acest moment că va fi introdusă mâine impozitarea progresivă dacă ar fi agreată de coaliţie. Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituţiile financiare internaţionale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp la impozitarea progresivă”, a afirmat ministrul de Finanţe.

Citește și: Alina Gorghiu anunță că PNL exclude orice fel de impozitare progresivă și nu se opune reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate

Adrian Câciu a precizat că urmează recepţia raportului Băncii Mondiale, care este făcut în baza jalonului din PNRR care a prevăzut să avem o analiză a regimului fiscal, cu un consultant care să fie recunosc internaţional şi de aceea a fost aleasă Banca Mondială.

”Vreau să îi dau o replică unui purtător de mesaje care creează isterie, emoţie în spaţiul public. România are în fiecare an relaţii internaţionale foarte bune cu toate instituţiile financiare internaţionale, inclusiv cu Comisia Europeană, cu Fondul Monetar, cu Banca Mondială. Toate aceste trei instituţii financiare acordă asistenţă tehnică pe anumite tipuri de politici publice în România. Asta nu înseamnă că România pregăteşte un acord de tip stand-by, cum am avut în 2010, pentru că România nu se află în situaţia din 2010 şi acea situaţie în care a intrat România până la urmă nu s-a datorat doar politicii interne ci mai ales politicii internaţionale, când am avut o criză de proporţii la nivel mondial”, a spus Câciu.

Citește și: Marcel Ciolacu insistă cu impozitarea progresivă şi ameninţă că pensiile ar putea să nu se mai majoreze 50 de ani!

”Nu este vorba şi repet ca să audă şi domnul fost ministru de Finanţe”, a precizat el, referindu-se la Florin Cîţu.