PSD îşi schimbă Statutul. Cum va arăta noua structură de conducere după Congres. Ce funcţii apar

Partidul Social Democrat va avea o nouă structură de conducere, după Congresul din 19-20 aprilie. Social-democraţii lucrează la modificarea Statutului partidului, propunându-se, printre altele, crearea unui post de preşedinte executiv şi creşterea numărului de vicepreşedinţi la 20. Senatorul Ioan Chelaru a declarat pentru Agerpres că în scaunul de preşedinte executiv îl vede pe Liviu Dragnea. 

04 apr. 2013, 10:59
PSD îşi schimbă Statutul. Cum va arăta noua structură de conducere după Congres. Ce funcţii apar

Ioan Chelaru, care este preşedinte al comisiei de revizuire a statutului, a adăugat că atât preşedintele, cât şi preşedintele executiv şi vicepreşedinţii vor fi aleşi prin vot deschis al delegaţilor. În privinţa celor 20 de vicepreşedinţi se schimbă însă modul de alegere a acestora.

Cei 20 de vicepreşedinţi vor fi aleşi după următoarea structură: 8 vicepreşedinţi vor fi aleşi pe cele 8 structuri de dezvoltare regională, doar de delegaţii din acele regiuni, 8 vicepreşedinţi vor fi aleşi la nivel naţional prin votul tuturor delegaţilor iar 4 posturi de vicepreşedinţi vor fi ale organizaţiilor de femei, alese doar de această organizaţie„, a declarat senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al PSD.

Parlamentarul a adăugat că funcţia de preşedinte executiv va fi desemnată prin votul tuturor delegaţilor.

„Acum lucrăm la atribuţiile preşedintelui executiv„, a declarat Ioan Chelaru, care a spus că îl vede în această funcţie pe actualul secretar general al PSD, Liviu Dragnea. „Eu îl văd în această funcţie, printre alţii, pe domnul Liviu Dragnea”, a subliniat, în context, Chelaru.

Între alte modificări ale statutului PSD, Ioan Chelaru a mai menţionat că vor fi înfiinţate organizaţii pe fiecare secţie de votare, formate din 5 membri, iar numărul vicepreşedinţilor de la nivel judeţean să crească până la 18.

„Numărul de vicepreşedinţi va corespunde la organizaţiile locale cu domeniile pe care le vom organiza şi poate fi cuprins între 11 şi 18 posturi. De asemenea, fiecare organizaţie poate să îşi stabilească un preşedinte executiv sau prim-vicepreşedinte, propus de preşedintele organizaţiei şi ales de consiliul judeţean al organizaţiei”, a declarat Ioan Chelaru.

De asemenea, statutul PSD va avea prevederea că în Biroul Permanent Naţional vor fi membri de drept premierul ţării, dacă nu este şi preşedinte al partidului, dar şi şefii grupurilor parlamentare.

„De asemenea, transformăm postul de secretar în statut de funcţionar”, a declarat vicepreşedintele PSD.

Potrivit propunerii de statut, numărul membrilor Consiliului Naţional va fi limitat la 1.000 iar Comitetului Executiv va fi lărgit cu reprezentanţii organizaţiilor de femei, seniori, tineret şi pensionari dar şi cu preşedintele comisiei de integritate.

„Încercăm să dăm o reprezentare totală a organizaţiilor din teritoriu şi a tuturor structurilor”, a adăugat vicepreşedintele PSD.

Congresul Naţional al PSD în care vor fi alese structurile de conducere ale partidului va avea loc în zilele de 19 şi 20 aprilie.