PSD nu renunţă la funcţia de premier şi nici la impozitarea luxului. „Trebuie să facem ce face întreaga Europă. În următoarea perioadă vom face acea transpunere pe date exacte”

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, a anunţat, luni, că social-democraţii nu sunt dispuşi să renunţe la funcţia de premier, la cea de ministru al Finanţelor şi nici la impozitarea luxului.

15 nov. 2021, 14:55
PSD nu renunţă la funcţia de premier şi nici la impozitarea luxului. „Trebuie să facem ce face întreaga Europă. În următoarea perioadă vom face acea transpunere pe date exacte”

PSD nu renunţă la funcţia de premier. Sorin Grindeanu a subliniat că social-democraţii îşi doresc atât funcţia de pri-ministru, cât şi cea de ministru de Finanţe.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PSD a explicat că luni au fost purtate discuţii referitor la finanţe, economie şi muncă

„În momentul în care te afli într-o situaţie în care este România acum, o situaţie grea pentru cetăţeni. Nivelul de trai în România a scăzut. Inflaţia este aproape 8%. Statul trebuie să vină, în viziunea noastră, să ajute cetăţenii.

Facturile sunt din ce în ce mai mari la energie. Toate aceste lucruri, în viziunea noastră, trebuie să se întâmple şi cu ajutorul statului. Pentru a putea face acele lucruri, noi am venit şi cu propuneri. Acele propuneri se află în continuare pe masa discuţiilor şi în momentul în care se va ajunge la o concluzie, atât în ceea ce priveşte domeniul muncii şi al creşterii veniturilor, cât şi pe domeniul fiscal, va fi comunicat acest lucru”, a precizat Sorin Grindeanu.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „Suntem în discuţii deja pentru a avea o coaliţie de guvernare cu PSD. E un compromis major”

Prim-vicepreşedintele PSD a explicat că au fost solicitate date de la Ministerul Finanţelor pentru a putea discuta despre posibile praguri de impozitare.

„S-au cerut date în plus de la Ministerul Finanţelor şi anumite scenarii şi praguri astfel încât să vedem impactul şi cât s-ar putea colecta. În momentul în care avem toate acele date şi când se ajunge şi la o soluţie negociată va fi comunicată. Trebuie să facem ce face întreaga Europă şi nu doar Europa.

Tot ce am văzut la televizor; case peste 120 de mp, maşini de peste 50.000 de euro. Astea sunt lucruri false. Nu s-a discutat despre bariere de acest tip. Singurul lucru pe care l-am spus noi a fost, dacă vreţi, acea componentă de lux. Aminteam de iahturi şi maşini de sute de mii de euro, dar era doar o enumerare.

În următoarea perioadă vom face acea transpunere pe date exacte care provin de la Ministerul de Finanţe”, a precizat Grindeanu.

Fostul premier a menţionat că PSD vrea impozitarea de venituri „excepţionale, de milioane de euro”.

„E punctul de vedere al PSD. Vorbesc despre venituri peste o anumită cotă şi nu dau acea cotă. Acea cotă trebuie să fie foarte sus. Venituri excepţionale, milioane de euro, să fie impozitate la fel ca în restul Europei, mai mult faţă de cel 16%.

Nu vreau să dau niciun fel de procent atâta timp cât nu vedem, ceea ce vă spuneam mai devreme”, a afirmat prim-vicepreşedintele PSD.

Grindeanu a afirmat că „este un pas bun” faptul că PNL nu a respins ideea aplicării unei accize pentru produsele de lux.

„E un pas bun. Ministrul Finanţelor să vină cu date exacte în ceea ce priveşte aceste praguri pe care putem să le punem. Sper să se întâmple azi, astfel încât să putem să finalizăm partea legată de programul de guvernare.

E normal să fie discuţii aprofundate pentru că vorbim de viziuni diferite şi de cele mai mari partide din România. E normal ca abordarea din viziunea dreaptă să fie una şi nu am de ce să o critic, dar la fel de normal e ca şi pe partea stângă social-democrată să avem componentele care ne interesează şi anume modul în care vedem România din partea stângă”, a explicat Grindeanu.

În plus, prim-vicepreședintele PSD, a reiterat că mandatul de negociere al social-democraților prevede nominalizarea premierului, iar acesta nu s-a schimbat până acum.

„Acela este mandatul pe care noi îl avem din ședințele trecute (cel care prevede nominalizarea premierului, n.r.) și acela este mandatul cu care intrăm și am intrat la negocieri și până acum. Dacă se va modifica acest mandat, deși nu cred, vă vom informa”, a declarat prim-vicepreședintele PSD, luni, la Parlament.

Citeşte şi: Florin Cîţu exclude varianta Nicolae Ciucă premier. „Nu a fost făcută această propunere. Vom avea un guvern foarte rapid. Eu asta vreau”