PSD, plan cu trei componente majore pentru a ține în frâu prețurile și a stopa practicile înșelătoare ale comercianților

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a reușit să scadă inflația la 5,9% în aprilie, aproape la jumătate față de nivelul înregistrat la preluarea guvernării. Premierul este decis să continue pe aceeași direcție, în așa fel încât să ducă rata inflației sub 5% până la finalul anului.
Alina Costache
19 mai 2024, 14:56
PSD, plan cu trei componente majore pentru a ține în frâu prețurile și a stopa practicile înșelătoare ale comercianților

Pentru a reuși atingerea acestei ținte, Executivul urmărește să contracareze orice distorsiune a pieței. În ultima perioadă, au apărut o serie de practici înșelătoare pentru clienți la care au apelat unii retaileri după măsurile inițiate de PSD pentru a proteja veniturile românilor, precum plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază. Comercianții au ținut prețurile la nivelul plafonat sau chiar sub acesta, dar, în schimb, au redus gramajul respectivelor produse.

ANPC începe ofensiva contra scumpirilor mascate

Astfel, Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în transparență decizională ordinul prin care retailerii din România vor fi obligați să informeze la raft consumatorii în cazurile de shrinkflație. Mai exact, această propunere legislativă, care vine în urma direcției date de premierul Marcel Ciolacu, se va aplica situațiilor în care pentru un anumit produs al cărui preț de vânzare a rămas constant, cantitatea a fost modificată.

Rol mult mai important și pentru Consiliul Concurenței

În plus, pe lângă fenomenul reducerii cantității, există și cazuri de retailer care au apelat la creșterea prețului pentru produsele non-alimentare, cazul detergenților având cea mai mare notorietate. Consiliul Concurenței a fost sesizat de Premierul Marcel Ciolacu și a demarat procedurile de control.

La ora actuală, procesăm datele primite de la comercianţi pentru a verifica dacă aceste creşteri de preţuri sunt justificate. Noi monitorizăm constant preţurile produselor de bază, atât alimentare cât şi nealimentare. Aşa cum am mai spus, am observat aşa numitul „waterbed effect”, adică o reducere a preţurilor produselor cu adaos comercial plafonat şi o majorare a preţurilor celorlalte produse. Ca urmare, verificăm dacă unii comercianţi nu cumva au profitat de această conjunctură şi au crescut preţurile nelegitim”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței.

PSD vrea extinderea plafonării adaosurilor comerciale

Scăderea inflației și a indicelui de consum pentru cele 21 de alimente de bază din ordonanța Guvernului României au fost benefice pentru toți românii, dar mai ales pentru cei cu venituri mici și medii. În plus, măsura nu a afectat nici afacerile din comerț. Lanțurile de magazine românești au demonstrat că se pot face afaceri solide cu adaosuri mai mici, chiar și de numai 9%.

Aceste efecte pozitive urmează să fie extinse printr-o inițiativă legislativă după modelul francez, mecanism care să se aplice pentru toate produsele agroalimentare românești disponibile pe piață, atât în sectorul retail, cât și în alte zone care nu sunt acoperite de retail.  În acest mod,  se va genera o concurență reală între producători și procesatori, astfel încât românii să poată avea acces la hrană mai ieftină și mai sănătoasă.

Vedem produse româneşti cu adaos comercial foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos comercial foarte mic. Ne dorim foarte mult ca toţi românii să aibă acces la alimente româneşti în retail şi la preţuri corecte. Mai mult de atât, această ordonanţă sau proiect de lege care va veni, va sprijini practic consumul de alimente româneşti şi creşterea nivelului de procesare în România, pentru că ştiţi şi în perioada următoare atât Ministerul Agriculturii, prin fondurile europene, pe o măsură foarte bună DR. 22 de procesare în România, cât şi programul important pe care l-am lansat INVESTALIM procesare în România”, a precizat Ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Spynews
Acces Direct. Momente cumplite pentru familia Raisei, fetița de doi ani din Dolj. Va fi înmormântată mâine, de Ziua Copilului. Cine a lipsit de la priveghi
Bzi.ro
Cabral și-a găsit nevasta cu doi bărbați! „Deci, nu te mai suport!”
Fanatik.ro
Ce noroc ai în funcție de data nașterii. Numerele care atrag banii și prosperitatea în viața ta
Capital.ro
Interdicție pentru toată România. Legea a intra deja în vigoare: Sunt obligați
Playtech.ro
SCANDALOS! Mihaela Rădulescu, goală pușcă! A făcut senzație cu ipostaza nud
DailyBusiness
Ore multe de lucru și bani puțini! Angajații români, printre cei mai muncitori din UE, în ciuda salariilor mici
Adevarul
Moscova se laudă că poate dezactiva mijloacele de descurajare nucleară ale Marii Britanii și Franței „într-o singură zi”
Spynews
Știrile Antena Stars. Frații Tate rămân sub control judiciar. Milionarii britanici nu au voie să părăsească țara
Spynews
Știrile Antena Stars. Ramona Olaru s-a săturat de iubiții cu bani, dar nu și bogați sufletește! Cum își testează pretendenții încă de la primele întâlniri: „Contează pentru mine...”
Evz.ro
Oamenii au început să lingă ouă în supermarketuri. Cum speră să se îmbogățească
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
wowbiz.ro
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47 de ani
Cancan.ro
Contabilă în Iași, Liliana și-a dat demisia și s-a angajat ca badantă. Ce a urmat depășește orice imaginație
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Pensionarii care vor primi 1.200 de lei în plus la pensie după recalculare: Câte puncte a acumulat o persoană care a muncit doar 31 de ani
Capital.ro
Se retine pe loc certificatul de înmatriculare. Șoferii nu mai au drept de circulație
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
stirilekanald.ro
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp ce erau luați de ape
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CUM TRANSFORMI 50 de BANI în 500 de LEI în câteva ore.Povestea ALERGĂTORILOR | VIDEO
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'