PSD reafirmă sprijinul pentru români și firmele românești și impune lui Boloș și liberalilor ca toate modificările fiscal să treacă prin filtrul mediului privat

Premierul Marcel Ciolacu intervine în scandalul provocat de ultima serie de decizii ale lui Marcel Boloș, larg criticate de mediul de afaceri din cauza lipsei de consultare cu aceștia și viteza accelerată de implementare, fără o analiză a impactului real asupra companiilor românești. Ciolacu îi impune ministrului liberal să urmeze pașii necesari consultării cu toți actorii afectați de aceste modificări din domeniul fiscal.
Filip Stan
26 iul. 2024, 14:31
PSD reafirmă sprijinul pentru români și firmele românești și impune lui Boloș și liberalilor ca toate modificările fiscal să treacă prin filtrul mediului privat

La începutul ultimei ședințe de Guvern, Ciolacu i-a atras atenția lui Marcel Boloș, Ministrul de Finanțe liberal, ca orice propunere în ceea ce privește cadrul fiscal trebuie să fie discutată și să aibă acordul de la IMM-uri din România, de la marile patronate și sindicate, de la asociațiile profesionale și de la ONG-uri importante.

„Încep cu un mesaj prin care reamintesc prioritățile acestui Guvern, pentru că aud prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii sau galbene. Acest Guvern nu este al vreunui partid. Acest Guvern este al României. Iar prioritățile noastre sunt susținerea tuturor companiilor românești, derularea celui mai mare plan de investiții publice din ultimii 35 de ani, protejarea populației în fața speculei și creșterea veniturilor românilor. (…) O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă. Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa este corect și aceasta este așteptarea românilor și a mediului de afaceri”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Citește și Modificarea legislației electorale, gest de maturitate politică: Ciolacu a cooptat ca parteneri de dialog cele mai dure ONG-uri la adresa PSD

Social democrații și-au asumat, încă de la intrarea la guvernare, protejarea românilor și a firmele locale prin asigurarea unei creșteri economice sustenabilă și un cadru legislativ și fiscal stabil, favorabil pentru atragerea de investiții.

Ministrul Finanțelor a mai fost atenționat de premier pentru declarații controversate

În iunie, premierul a intervenit din nou în urma amendamentelor inițiate de Marcel Boloș care creșteau povara administrativă pentru companiile românești, în ciuda așa zisului proces de digitalizare, argumentat de Ministrul de Finanțe. Ciolacu i-a cerut lui Boloș să explice necesitatea modificărilor la Ordonanța de Urgență 70/2024, cea referitoare la procedurile e-Factura, e-Transport și e-TVA.

„Vreau să fiu cât se poate de clar: digitalizarea sistemelor statului NU înseamnă mai multă birocrație și mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri. Dimpotrivă, digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru economie! Digitalizare înseamnă simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat! De aceea, domnule ministru Boloș, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați. Înțeleg că v-ați consultat până la urmă cu experții contabili și cu mediul de afaceri și veniți astăzi cu o serie de modificări care țin cont de realitate. Vă rog, după ședința de guvern, să explicați în detaliu cum ați corectat acest act normativ”, a spus Marcel Ciolacu.

Procedura e-TVA, ce va intra în vigoare de la 1 august, a trebuit modificată după ce numeroase critici s-au primit din partea mediului de afaceri, iar contabilii s-au arătat revoltați de procedură, despre care au spus că implică un nivel inutil de muncă și că transferă responsabilitățile ANAF asupra contribuabililor.

„Linii roșii” trasate de partidul lui Marcel Boloș: „cotă unică de 16% pe toată linia”

Propunerea spre aprobare pe repede înainte ale unor modificări legislative cu impact semnificativ asupra finanțelor țării par să fie modul de lucru al Ministrului liberal.

Acum câteva luni, într-o ședință a coaliției, Boloș este cel care a venit cu ideea unei noi tranșe de impozitare, o propunere de care chiar și liberalii s-au speriat: a prezentat o simulare pe cotă unică de 16% pe toată linia (16% pentru impozitul pe venit, impozitul pe dividende și impozitul pe profit). Ulterior, ministrul Boloș a primit instrucțiuni de la PNL să ascundă cifrele și să nu mai apară vreodată cu ele.

Citește și Viktor Orban, întâlnire la Vila Lac cu Marcel Ciolacu. Ce cadou neobișnuit a primit premierul ungar la venirea în România

În prezent, în România cota de impozitare este de 10% pe salariu, 16% pe profit și 8% la dividende, iar pentru locuințe impozitarea este cuprinsă între 0,08% și 0,2%, în funcție de decizia fiecărui Consiliu Local.

Premierul exclude introducerea unui „CNP Fiscal” până nu se discută cu toți actorii implicați

Ministrul Finanțelor a declarat recent, într-o emisiune TV, că instituția pe care o conduce intenționează să implementeze CNP-ul Fiscal începând cu anul 2025 și că măsura este încă în dezbatere la Minister. Conform ministrului, ea va ajuta nu la monitorizarea cumpărăturilor, ci la obținerea unui credit fiscal pentru cei care doresc.

Propunerea a fost însă exclusă deocamdată de premier, care la începutul ședintei de Guvern de la 26 iulie, a spus că toate măsurile fiscale trebuie să aibă și acordul mediului privat și al societății civile.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Cine nu mai primeşte alocaţie pentru copii în luna mai 2025. Regula de care puţini părinţi au habar
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
După alegeri se strică vremea. Ploi masive și furtuni
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici