CEx PSD: Răzvan Cuc şi Daniel Suciu, propuşi pentru funcţiile de miniştri. Dăncilă: O să îl sun pe Iohannis

Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a validat marţi pe deputaţii Răzvan Cuc - pentru funcţia de ministru al Transporturilor şi pe Daniel Suciu - pentru cea de ministru al Dezvoltării Regionale. Propunerile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, au dus la certuri în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, au declarat surse politice.

19 feb. 2019, 04:21
CEx PSD: Răzvan Cuc şi Daniel Suciu, propuşi pentru funcţiile de miniştri. Dăncilă: O să îl sun pe Iohannis

UPDATE Premierul Viorica Dăncila a anunțat, marți seară, în Parlament, după sedița CEX al PSD, că va trimite la Cotroceni, miercuri, propunerile de miniștri la Dezvoltare și Transporturi, Daniel Suciu, respectiv Razvan Cuc.

 „Îl voi suna pe domnul președinte Iohannis”, a adăugat Dăncilă. „Dincolo de jocul politic, mai important e ce se întâmplă în țară, ce vrem să facem pentru români și modul cum e percepută România pe plan extern în timpul președintiei Consiliului UE”, a menționat premierul.

UPDATE  Comitetul Executiv al PSD a votat, marţi, după patru ore de discuţii, nominalizarea lui Daniel Suciu ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării şi a lui Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor.

„Acestea sunt cele două nominalizări votate în cadru CExN, care, cred eu, trebuie acceptate de domnul preşedinte Iohannis”, a spus premierul.

Decizia referitoare la propunerea liderului deputaţilor PSD Daniel Suciu la Ministerul Dezvoltării a fost luată cu unanimitate de voturi, în timp ce un singur social-democrat a votat împotriva nominalizării lui Răzvan Cuc la Transporturi.

Răzvan Cuc a mai fost ministrul al Transporturilor în Guvernul Tudose.

UPDATE Liviu Dragnea a propus ca la Dezvoltare să fie nominalizat Daniel Suciu, iar la Transporturi Răzvan Cuc, lucru care a provocat nemulţumire în rândul socia-democraţilor. Potrivit surselor citate, nemulţumirea a plecat de la faptul că Răzvan Cuc a fost ales deputat în Giurgiu, în organizaţia PSD condusă de Niculae Bădălău şi s-a transferat, recent, la organizaţia PSD Neamţ, condusă de Ionel Arsene. 

Propunerile liderului social democrat nu au fost încă votate în şedinţa Comitetului Executiv. De asemenea, şi Viorica Dăncilă a făcut următoarele propuneri: Daniel Suciu la Dezvoltare şi Răzvan Cuc la Transporturi.

UPDATE Între numele vehiculate înaintea şedinţei sunt Daniel Suciu, liderul deputaţilor PSD, pentru Dezvoltare şi Răzvan Cuc pentru Transporturi.

Răzvan Cuc a mai fost ministru al Transporturilor în Cabinetul Mihai Tudose.

Tot pentru portofoliul Transporturilor, a fost propus Cristian Marciu.

________

UPDATE Şedinţa CEx PSD în care se vor stabili propunerile pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării a început la ora 17.00. 

Premierul Viorica Dăncilă a spus că va anunţa numele după ce vor fi aprobate în CEx.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, i-a dat replica lui Niculae Bădălău, care declarase că filiala PSD Giurgiu nu susţine propunerea lui Răzvan Cuc pentru Transporturi.

„Răzvan Cuc este membru PSD Neamţ de vreo două săptămâni. Înţeleg îngrijorarea unor colegi din PSD Giurgiu, dar este membru în altă organizaţie”, a declarat Liviu Dragnea, cu aluzie la faptul că Răzvan Cuc nu mai are nevoie de acceptul lui Niculae Bădălău, care controlează filiala PSD Giurgiu, ci de al lui Ionel Arsene, de la PSD Neamţ.  

Întrebat dacă PSD Neamţ îl susţine pe Răzvan Cuc pentru portofoliul Transporturilor, Dragnea a răspuns: „Foarte tare”.

________

UPDATE: În biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor continuă negocierile pentru găsirea celor doi candidaţi pentru funcţiile vacante în Guvern – la Dezvoltare şi Transporturi. Reprezentanţi ai filialelor judeţe s-au perindat pe rând în biroul liderului PSD.

Potrivit unor surse politice, în urma discuţiilor, liderul deputaţilor PSD, Vasile Daniel Suciu, ar fi varianta aleasă pentru Ministerul Dezvoltării, pentru care a fost propuşi anterior Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu, ambii refuzaţi de Klaus Iohannis.

Pentru Ministerul Transporturilor sunt vehiculate două nume: Felix Stroe şi Răzvan Cuc, ambii foşti miniştri. Cuc nu are însă susţinerea filialei judeţene din care provine – PSD Giurgiu.

_______

UPDATE: Felix Stroe este varianta PSD pentru ministerul Dezvoltării. 

_______

UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, la Palatul Victoria, că va înainta în cel mai scurt timp propunerile pentru portofoliile Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, adăugând că a luat act de întârzierea procedurii de desemnare a celor doi miniştri.

„Având în vedere că perioada de interimat la cele două ministere expiră în aceste zile, voi înainta în cel mai scurt timp o altă propunere pentru cele două portofolii. Nu mai avem timp de pierdut, sunt proiecte importante, atât în domeniul Transporturilor, cât şi în domeniul Dezvoltării Regionale, şi cred că avem nevoie de coordonarea unor miniştri titulari. România are nevoie de investiţii, nu de jocuri dictate de interese politice. După cum ştiţi, am prevăzut în legea bugetului de stat sumele necesare pentru investiţii şi fac apel din nou la domnul preşedinte să renunţe la această retorică de campanie electorală şi să nu mai blocheze acţiunile Guvernului”, a declarat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

_______

UPDATE Răzvan Cuc este propus pentru a prelua Ministerul Transporturilor, informează România TV.

Răzvan Cuc a mai fost ministru al Transporturilor în Cabinetul Mihai Tudose.

Niculae Bădălău, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Giurgiu, din care face parte Cuc, afirmă că nu există o susţinere din partea filialei.

„În calitate de preşedinte al PSD Giurgiu, unde domnul deputat Răzvan Cuc activează, vă spun că nu îl susţinem pe domnul Cuc pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Dacă tot doresc un om valoros și competent de la Giurgiu pentru Ministerul Transporturilor, organizația PSD îl susține că senatorul Marciu Cristian”, a declarat Niculae Bădălău pentru Stiripesurse.ro.

_______

„Vom avea un Comitet Executiv Naţional în care vom discuta şi despre propunerile pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturi după 87 de zile în care domnul Werner Klaus Iohannis i-a refuzat în mod repetat, fără niciun motiv, pe colegii noştri Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici. După retragerea acestora, pentru a debloca situaţia, suntem nevoiţi să ne hotărâm asupra altor doi colegi pentru aceste două portofolii”, a precizat, luni, pentru AGERPRES, secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu.

El a menţionat că premierul Viorica Dăncilă va face propuneri pentru aceste portofolii, care vor fi discutat în CExN.

„Cu propunerile în CExN va veni premierul Viorica Dăncilă, pentru că asta este regula şi discuţiile vor avea loc în Comitetul Executiv al partidului”, a adăugat Ştefănescu.

În şedinţă se va discuta şi despre alegerile din organizaţiile PSD unde există conduceri interimare.

„Vom avea un punct privind alegerile din organizaţiile unde avem interimar şi vom modifica, vom împinge mai sus cu două săptămâni, până pe 25 martie, data alegerilor, pentru că noi ar fi trebuit să ne ocupăm de săptămâna trecută de acest lucru, dar am fost ocupaţi cu bugetul şi atunci am devansat toate alegerile cu două săptămâni”, a explicat Codrin Ştefănescu.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat că noile propuneri pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor vor fi stabilite marţi, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, el adăugând că a discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, soluţiile în cazul în care se depăşeşte interimatul de 45 de zile la aceste ministere, iar şeful statului întârzie numirea noilor nominalizaţi.

„Am discutat cu domnul Toader, de fapt mi-a adus răspunsul la o întrebare pe care i-am pus-o şi eu, i-a pus-o şi doamna prim-ministru – ce se întâmplă dacă se depăşeşte interimatul de 45 de zile la un minister şi mi-a adus şi o decizie a Curţii şi o analiză a dumnealui în care Guvernul ar şti ce ar avea de făcut dacă cumva preşedintele Iohannis o să întârzie numirea celorlalţi doi pe care o să-i transmită doamna prim-ministru mâine seară. (…) Să ajungem acolo şi o să vă spun ce se va întâmpla. Nu vreau să îi dau idei lui Iohannis, pentru că oricum nu are nicio idee bună. Mâine seară o să avem Comitetul Executiv Naţional, la ora 17,00. Punctul principal îl reprezintă propunerile de miniştri cu care va veni doamna prim-ministru, o să le adoptăm mâine”, a precizat Dragnea, la Parlament.