PSD şi ALDE vor respinge în Parlament proiectul de lege privind aministia şi graţierea. ALDE, şedinţă privind rămânerea la guvernare

PSD şi ALDE au decis într-o şedinţă de coaliţie desfăşurată miercuri că vor respinge în Parlament proiectul de lege privind amnistia şi graţierea, se arată într-un comunicat al PSD. ALDE, care cere în continuare restructurarea guvernului, va avea o şedinţă la începutul lunii septembrie, în care va decide în privinţa rămânerii sau nu la guvernare. 

21 aug. 2019, 18:10
PSD şi ALDE vor respinge în Parlament proiectul de lege privind aministia şi graţierea. ALDE, şedinţă privind rămânerea la guvernare

„Astăzi a avut loc o nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, o discuţie care a vizat atât componenta politică a alianţei, cât şi pe cea guvernamentală. În cadrul discuţiei de astăzi, am abordat tema funcţiilor vacante în guvern, precum şi sesiunea parlamentară extraordinară, în cadrul căreia vom respinge proiectul de lege privind amnistia şi graţierea. În săptămâna care urmează, ne vom reuni pentru analiza unui amplu set de măsuri care privesc actul de guvernare asumat şi agenda publică”, informează comunicatul PSD. 

Şi ALDE a emis un comunicat de presă în care anunţă decizia de respingere în Parlament a legii privind amnistia şi graţierea.

„Discuţia a vizat şi ordinea de zi din sesiunea extraordinară şi s-a convenit ca proiectul de lege privind amnistia şi graţierea să fie respins la vot”, se arată în comunicatul ALDE.

În plus, ALDE insistă pentru o restructurare guvernamentală şi pentru un nou program de guvernare, aşa cum a cerut Călin Popescu Tăriceanu şi la precedentele negocieri din cadrulcoaliţiei.

„În viziunea ALDE o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa.

Astăzi, în cadrul şedinţei de coaliţie, prim ministrul Viorica Dăncilă ne-a informat că, urmare a discuţiilor din structurile de conducere ale PSD, a decis să facă nominalizări pentru portofoliile vacante şi consideră că restructurarea guvernamentală nu este o măsură oportună. (…) ALDE consideră în continuare că este necesară promovarea unui pachet de măsuri care să cuprindă o restructurare de amploare a Executivului, care să vizeze reducerea numărului de ministere, înjumătăţirea numărului de secretari de stat şi diminuarea drastică a numărului de consilieri de la cabinetele demnitarilor. În paralel, considerăm că este necesară şi o reformă a funcţiei publice, axată pe competenţă”, precizează comunicatul.

ALDE va avea o şedinţă la începutul lunii septembrie, în care va decide în privinţa rămânerii sau nu la guvernare. 

„Săptămâna viitoare va avea loc o discuţie privind setul de măsuri care vizează actul de guvernare şi agenda publică. La începutul lunii septembrie ALDE îşi va convoca structurile de conducere pentru a analiza rezultatele guvernării, perspective şi opţiuni”, se mai arată în comunicat.