PSD şi UNPR au semnat protocolul de colaborare pentru alegerile din 2016 VIDEO

PSD și UNPR au semnat joi protocolul de colaborare pentru alegerile din acest an. Protocolul prevede o primă colaborare pentru alegerile locale şi, în funcţie de rezultate, o înţelegere ulterioară pentru alegerile parlamentare, care înseamnă participarea comună pe locurile eligibile.

04 feb. 2016, 08:54

UPDATE 11.04 Gabriel Oprea: Am stabilit că vom avea liste comune pentru alegerile parlamentare în funcţie de performanţa de la alegerile locale.

Liviu Dragnea: Nici pentru PSD nu e stabilit un număr de locuri eligibile. Vom stabili după alegerile locale, în funcţie de performanţele fiecăruia. Nu vindem pielea ursului din pădure.

Nu există nicio posibilitatea ca în Senat să ajungă asemenea lege năstruşnică (revenirea la alegerea primarilor în două tururi – n.r.).

Sunt şanse să semnăm un protocol şi cu ALDE.

După alegerile locale vom analiza posibilitatea de a participa în comun, PSD şi UNPR, la alegerile parlamentare.

Nu există alte înţelegeri în spatele acestui protocol. Niciodată nu au funcţionat astfel de înţelegeri făcute în spatele unui protocol.

 

Protocolul de colaborare dintre cele două partide privește colaborarea celor formațiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin și candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă.

Semnarea protocolului este programată pentru ora 11.00, la sala grupului PSD din Camera Deputaților, potrivit Biroului de presă al social-democraților. 

În privinţa alegerilor locale, protocolul lasă la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și/sau județene.

Totodată, PSD și UNPR resping modificarea Legii alegerilor locale înainte de alegerile din vară, precum și a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. „PSD și UNPR susțin inițierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016 — 2020”, se arată în textul citat.

În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, proiectul de protocol prevede că, după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia un acord în care vor fi prevăzute condițiile cu privire la participarea în comun la parlamentare.

Surse politice au spus că UNPR ar vrea introducerea în protocol a numărului de parlamentari pe care îl obţine în urma negocierilor cu PSD, însă preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu ar fi de acord.

Protocolul, care încetează prin acordul părților, poate fi modificat sau completat numai cu acordul părților și intră în vigoare în momentul semnării de către parteneri.

Solicitarea DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea a fost încuviinţată miercuri prin vot secret cu bile în plenul Senatului. Din 133 de voturi exprimate, 102 au fost în favoarea urmăririi penale. În luarea sa de cuvânt înaintea votului, Gabriel Oprea le-a cerut colegilor să voteze pentru ridicarea imunităţii. Semnarea protocolului PSD-UNPR, care era programată înaintea votului din Senat, a fost amânată după vot, iar apoi a fost amânată încă o dată, pentru a doua zi.

Citeşte şi: Senatul a votat pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea UPDATE