Psiholog Miruna Stănculescu: Cuvinte care salvează relaţii

Știți despre mine deja că nu cred în minuni. Sper însă să nu vă surprind – cred în cuvinte magice. Despre două dintre ele aș vrea aș vrea să vă vorbesc, adică despre cum poți face minuni, în relația ta de cuplu. Nu e complicat, tot ce ai de făcut este să spui mai des „îți mulțumesc".

15 ian. 2016, 20:43
Psiholog Miruna Stănculescu: Cuvinte care salvează relaţii

Poate aveți impresia că a spune mulțumesc are doar legătură cu manierele alese. Ei bine, nu. A mulțumi are ca vector capacitatea noastră de a simți recunoștință și apreciere și, mai ales, de a le comunica. Așadar, în viața de toate zilele, mulțumesc nu arată doar că avem maniere, ci comunică și disponibilitatea noastră de a recunoaște eforturile celorlalți. Haideți să vedem acum de ce e cu atât mai important în cuplu să reînvățăm să spunem mulțumesc.

În primul rând pentru că relațiile apropiate sunt locul unde cel mai adesea iei lucrurile de-a gata. Lucrul ăsta se exprimă de regulă prin popularul „e normal să să facă”. Uităm deseori că, așa normale cum or fi unele lucruri, asta nu le scutește să fie în paralel și consumatoare de efort sau de atenție.

Să luăm unul dintre scenariile clasice – spălatul vaselor. Să presupunem și că el nu se omoară să le spele. Ea insistă. El refuză. Se ceartă nu o dată din cauza asta. În cele din urmă, de voie de nevoie, el le spală.

În 90% din cazuri, ea va fi tentată să spună „ai văzut că n-ai murit?!” sau (în varianta prietenoasă) să tacă triumfătoare. Și o să spuneți acum… Ce naiba, după ce mă rog de el să spele vasele, să spun și mulțumesc?! Păi nu e și treaba lui?! Ce, numai eu mânânc?! Cu riscul să nu mai citiți ce scriu, știința spune că, util pentru proces și chiar pentru relație, ar fi să spunem totuși mulțumesc. De ce? Un pic să fiți atenți, e logic. Omul nu spală vasele pentru că vrea sau crede că e necesar ci pentru că altcineva îi cere să o facă.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.