Psiholog Miruna Stănculescu: Mituri despre cuplurile fericite

Cu riscul să mă acuzați că extrag tot romantismul din situație, de data asta aș vrea să fac pe „spărgătorul de mituri". Și nu oricare dintre ele, ci din cele despre cuplu. De ce? Pentru că – să fim serioși – dacă închidem televizorul sau cărțile de dragoste, un cuplu funcțional nu înseamnă doar petale de trandafiri și zâmbete. Pe lângă toate astea, înseamnă și momente dificile, înseamnă îndoieli, înseamnă certuri. Așa că e mai bine să renunțăm la miturile adolescentine privind „cuplul perfect " și fericit perpetuu și să facem față, cu curaj, realității. Care realitate ne spune că un cuplu nu are nevoie să fie perfect, ci destul de bun (adică funcțional) și nici nu are nevoie să fie fericit non-stop ci doar mai mulțumit decât nemulțumit. În fine, dacă nu vreți să mergeți mai departe, vă recomand să vă opriți acum.

18 dec. 2015, 21:39
Psiholog Miruna Stănculescu: Mituri despre cuplurile fericite

Mitul numărul 1 – Cuplul perfect și fericit nu se ceartă. Fals. Răspunsul corect? Cuplul funcțional se ceartă, dar apoi iartă și se împacă. Mai exact descris un cuplu funcțional se ceartă, dar cu stil. Iar asta le permite să se împace. Așa că toată înțelepciunea populară de genul „cuplurile care se înțeleg nu se duc la culcare supărate” sau „cuplurile perfecte nu se ceartă” nu sunt reale. Cuplurile care rezistă se ceartă iar asta e o dovadă că le pasă. De vreți să știti de ce, găsiți aici motivele cele mai des întâlnite.

Mitul numărul 2 – Cuplurile perfecte rămân la fel de romantice ca în prima zi. Fals. Răspunsul corect? Mulți dintre noi încurcăm entuziasmul și furtuna emoțională (vezi fluturii din stomac) a începutului de relație cu romantismul. Ei bine, adevărul este că, vorba filozofului necunoscut, de primii doi ani ai unei relații se ocupă hormonii, de acolo preiei tu.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.