Sezonul 9 al emisiunii Insula Iubirii 2025 a avut premiera luni seara, 21 iulie, iar cu această ocazie psihoterapeuta și jurnalista Ioana Scărlătescu a analizat din punct de vedere psihologic emisiunea. Ioana este verișoara Adelei Popescu, soția prezentatorului, Radu Vâlcan, și prezintă rubrica meteo în cadrul știrilor Observator.
„Cum ne putem folosi de «Insula Iubirii» în scop educativ? O abordare psihologică a spectacolului relațiilor toxice”, și-a intitulat Ioana postarea, potrivit Unica.
Ioana a explicat, în primele rânduri ale postării, că Insula Iubirii trebuie privita ca o oportunitate de introspecție și nu ca o „plăcere vinovată”.
„Observatorul inconștient. Când te uiți la «Insula Iubirii», nu e doar «guilty pleasure». E o invitație la introspecție: Ce te intrigă? Ce te frustrează? Cu cine te identifici? Acolo e materialul tău psihologic. Emoțiile pe care le simți spun mai multe despre TINE decât despre ei”, a explicat.
În următoarele rânduri ale postării, jurnalista a vorbit despre tipurile de atașament și despre cum sunt acestea prezentate în emisiune, prin intermediul cuplurilor participante.
„Emisiunea e un teatru al tiparelor de atașament:
Vezi aceste tipare la alții? Poate le ai și tu sau poate le-ai întâlnit”, a mai scris jurnalista, potrivit Unica.
Psihoterapeuta a abordat și subiectul relațiilor construite în emisiune, care sunt bazate de iluzie și impuls, neavând o bază reală.
„Relații construite pe iluzie și impuls. În astfel de show-uri, atracția e rapidă, intensă, dar adesea lipsită de bază. Acest model reflectă dorința inconștientă de fantezie în locul unei relații construite. Întrebare: Ai confundat vreodată chimia cu compatibilitatea? Ai ales impulsul, nu conținutul relației?”, i-a întrebat Ioana pe cei care au citit postarea.
Psihoterapeuta a mai adăugat că, deși testarea relației este un lucru nesănătos, emisiunea Insula Iubirii poate fi o șansă pentru telespectatori să-și pună mai multe întrebări importante.
„Teste, tentație și autodistrugere. Situațiile de «testare a fidelității» nu sunt sănătoase, nici în show, nici în viață. Dar te pot pune față în față cu întrebări esențiale: Ce înseamnă pentru mine încrederea? Îi pun pe ceilalți la încercare ca să mă simt iubit(ă)? Fug când sunt rănit(ă) sau comunic?”, a mai spus prezentatoarea TV.
La finalul postării, Ioana Scărlătescu a vorbit despre ce înseamnă nevoia românilor de drama pe care o oferă emisiune Insula Iubirii.
„Nevoia noastră de «spectacol și proiecție». Ne uităm cu sete la conflicte dramatice, la trădări și emoții explozive. Asta spune ceva despre NOI. Poate ne e foame de emoție. Poate trăim în control și tăcere. Poate am fost crescuți cu haos și ni se pare familiar.
Insula Iubirii nu e doar despre ei. E și despre noi. Despre felul în care am învățat să iubim, să rănim, să tăcem, să fugim. Dacă te uiți cu ochi conștienți, poți învăța mai mult decât crezi”, a concluzionat Ioana.
Citește și: Piedone, decizie de ultimă oră: contestă controlul judiciar impus de procurorii DNA
Mesajul psihoterapeutei a fost primit cu păreri pro și contra.
„Oare emisiunea nu promovează și un tip de abuz emoțional? Chiar trebuie să urmărim așa ceva? Vrem să vedem femei puse în situațiile promovate în emisiune? Nu putem să învățăm despre ce nu ar trebui să se întâmple într-o relație într-un alt mod?”, a întrebat cineva.
„Normal că nu trebuie să urmărim, postarea este pentru cei care urmăresc oricum emisiunea. Nu e un îndemn la a urmări emisiunea, am scris de altfel și în postare că ideea de a îți testa partenerul este de la bun început toxică”, a fost răspunsul Ioanei.
În schimb, au fost persoane care au apreciat abordarea ei.
„Mi-a plăcut enorm această abordare. Am urmărit mai multe versiuni de Temptation Island, dar doar cea românească reușește să construiască un fir narativ și psihologic atât de profund. Chiar ai ce învăța din ea. Bravo, Ioana!”, a scris cineva, potrivit Unica.