Psy, senzația K-Pop, a cucerit mapamondul cu piesa „Gangnam Style”, apoi a dispărut. Ce s-a întâmplat cu artistul coreean

Psy este cântărețul coreean care, în 2012, a luat cu asalt industria muzicii internațioanle cu piesa „Gangnam Style”. În ultimii 9 ani controversele nu l-au ocolit, iar cântărețul s-a reinventat.

12 aug. 2021, 15:43

Psy, pe numele său real, Park Jae-sang, în vârstă de 43 de ani, este artistul coreean, care la 15 iulie, 2012, a luat cu asalt lumea muzicii odată cu lansarea piesei de succes „Gangnam Style”.

Artistul K-pop din Coreea de Sud a cucerit un mapamond întreg și a devenit star peste noapte. Cântărețul a scris și a înregistrat piesa ca single principal de pe albumul său, „Psy 6 (Six Rules)”, care în scurt timp l-a catapultat la statutul de vedetă mondială.

În 2012, superstarul sud-coreean a fost atestat în Cartea Recordurilor pentru succesul cu piesa „Gangnam Style”, care a devenit la vremea aceea cel mai „apreciat” videoclip din istoria YouTube.

De la succesul exploziv al piesei „Gangnam Style” au trecut nouă ani, perioadă în care viața lui Psy a trecut printr-o transformare surprinzătoare.

Psy a reușit să aducă stilul K-Pop pe piața de muzică din Statele Unite ale Americii, într-o manieră fără precedent. Acest gen de muzică a ajuns la un nivel de popularitate atât de mare,  încât până și Netflix a difuzat numeroase documentare despre industria K-Pop.

Odată cu apariția pe piața internațională a mai multor artiști coreeni de muzică pop, cum ar fi BTS, Blackpink și 2NE1, mulți fani ai lui Psy se întreabă ce s-a întâmplat cu artistul și ce a făcut el de la lansarea hit-ului „Gangnam Style”.

Isteria „Gangnam Style” și dependența de celebritate

După piesa „Gangnam Style”, artistul K-pop a lansat un alt single numit „Gentleman”, care a înregistrat un succes destul de mare. Artistul coreean a vrut să fie o prezență constantă în top-urile din muzica americană, de aceea el a făcut și o colaborare cu legendarul artist de muzică urbană, Snoop Dogg. Cu toate acestea, piesa nu a fost foarte bine primită de critici, iar popularitatea starului coreean a început să scadă din acel moment.

Cel de-al optulea album a fost lansat în 2017 și ulterior, în 2018, Psy a întrerupt contractul cu casa de discuri YG Entertainment.

În 2017, Psy a declarat pentru Reuters, că vrea să se întoarcă la rădăcinile muzicii K-Pop și dorește să se detașeze de întreaga isterie pe care a creat-o

„A fost ca o dependență. Ca atunci când organizezi o petrecere și durează ceva timp până când acel entuziasm pe care îl simți se stinge. Cred că a durat ceva timp ca acea isterie să dispară. Acum mă întorc la viața mea normală ”, a declarat coreanul pentru Reuters.

În ciuda imaginii inconfundabile a lui Psy, el reușește totuși să se detașeze de persoana publică și să-și găsească liniștea interioară.

„Fără ochelarii de soare și gelul de păr obțin libertate”, a declarat Psy pentru o publicație în 2017.

Deși popularitatea lui Psy, pe piața internațională, a scăzut el a inițiat propria sa afacere în Coreea de Sud și este în continuare considerat ca fiind unul dintre artiștii reprezentativi pentru stilul K-Pop, în propria sa țară.

 

Psy, artistul din spatele celor mai răsunătoare nume din K-Pop

Psy a ieșit din lumina reflectoarelor, dar nu și din industria muzicii K-Pop. În 2019, Psy a fondat P Nation, o casă de producție ce are în portofoliu numeroși artiști coreeni de renume, cum ar fi HyunA sau E’Dawn.

În prezent, artistul Psy se bucură de averea de 60 de milioane de dolari pe care a acumulat-o și care l-a transformat în una dintre cele mai bogate vedete K-Pop din industrie.

Potrivit Business Insider, Psy a reușit să câștige 10 milioane de dolari doar din vizionările clipurilor de pe YouTube. De asemenea, artistul a câștigat milioane din recomandări, vânzări, turnee și, bineînțeles, de pe urma pieselor „Gangnam Style” și „Gentlemen”, al doilea single a strâns 1,4 miliarde de vizionări pe YouTube.

Psy continuă să-și creeze propria muzică, însă el a regăsit succesul ca producător de hit-uri pentru alți artiști de la sa propria casă de discuri, afacere care i-a adus un mare câștig financiar.

Psy, implicat în scandalul abuzurilor sexuale din industria K-Pop din Coreea

Necazurile nu l-au ocolit totuși pe artist. În 2019 Psy a fost implicat în scandalul activităților ilegale din industria K-pop, din Coreea de Sud. The Hollywood Reporter a relatat la vremea aceea cum Psy a fost chemat ca martor împotriva magnatului muzical Yang Hyun-suk, fondatorul YG Entertainment.

Psy era un prieten apropiat cu Hyun-suk și a trebuit să depună mărturie împotriva acuzațiilor de luare de mită, evaziune fiscală și abuz sexual. Activitățile ilegale ar fi avut loc la un eveniment susținut de omul de afaceri malaezian Jho Low. Psy declarat că nu avea cunoștință despre ceea ce se întâmpla.

Chiar dacă Psy nu mai este atât de popular în prezent, el a schimbat, fără îndoială, scena K-Pop. Managerul Scooter Braun, care l-a avut drept client și pe Justin Bieber, recunoaște că Psy a fost cel care a deschis ochii impresarului către piața profitabilă a K-Pop-ului.

Despre criticii care l-au numit „depășit”, Psy a spus: „Cred că durerea de a fi considerat un artist depășit este mai mare decât aceea de a nu mai fi pe scenă”. Cu toate acestea Park Jae-sang demonstrează că încă mai multe de oferit în ceea ce privește muzica K-Pop și nu este o vedetă efemeră, așa cum cred unii, relatează the things.com.

Psy și sinuciderile din industria K-Pop

Psy a fost cel care a adus muzica K-Pop în mainstreamul industriei la nivel global, cu toate acestea există și o parte întunecată a acestei culturi coreene, care include cazuri șocante de sinucidere a unor tinere artiste.

Unul dintre cele mai tragice cazuri a fost sinuciderea artistei K-Pop Sulli. La vremea aceea, prietena ei, cântăreața Goo Hara, a postat un clip impresionant în care spunea „adio” celei care-i fusese aproape o bună perioadă de timp.

Goo Hara a declarat în lacrimi că speră ca spiritul prietenei sale, Sulli, să-și continue drumul după bunul plac în ceruri: „Voi trăi de două ori mai dedicată de acum, după ce ai dispărut”, a spus ea. „Dragi fani, voi fi bine. Nu vă faceți griji pentru mine.”

În mod absurd, la șase săptămâni de la moartea lui Sulli, Goo Hara, artistă K-Pop la rândul ei, și-a curmat propria viață în apartamentul din Seul. Potrivit șefului Agenției de Poliție Metropolitană, anchetatorii au găsit la locul tragediei un bilet scris de mână în care Goo și-a exprimat disperarea.