Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus: Putin se bucură de respect din partea rebelilor

Președintele rus Vladimir Putin are influență asupra rebelilor (proruși) din estul Ucrainei, întrucât 'se bucură de respect' din partea acestora, dar ei nu vor depune armele la ordinul său, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, într-un interviu pentru ziarul norvegian Dagbladet, citat de agenția de presă ucraineană Liga.

23 mart. 2015, 13:38
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus: Putin se bucură de respect din partea rebelilor

Prin vocea lui Peskov, Kremlinul încearcă să ofere asigurări că insurgenții cărora Moscova le furnizează armament și tancuri nu se subordonează lui Putin, comentează în acest context presa ucraineană, potrivit Agerpres.

‘În pofida a ceea ce afirmă NATO și țările europene, ‘rebelii’ din Donbas nu sunt marionetele noastre’, a declarat Peskov, adăugând că Putin are influență asupra lor, deoarece se bucură de respect din partea acestora, dar ‘nu le poate da ordin să depună armele’.

În teren, armata ucraineană și rebelii proruși s-au acuzat luni reciproc de încălcarea armistițiului și de utilizarea armelor grele.

Serviciul de presă al forțelor guvernamentale, angrenate în conflictul din est, a indicat că separatiștii au deschis focul ‘în toate direcțiile’. Tirurile au fost efectuate din tunuri cu calibrul de 120 mm. Începând cu 22 martie și până luni dimineață, armata Kievului a înregistrat 17 cazuri de încălcare a armistițiului de către rebelii proruși, potrivit agenției Liga.