Putin a semnat anexarea și a stabilit noile granițe ale ţării. Rușii susţin că au oprit înaintarea spre Herson a ucrainenilor

Președintele rus Vladimir Putin a semnat patru legi care ratifică anexarea de către Federația Rusă a regiunilor ucrainene ocupate Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Forțele ruse nu controlează în prezent pe deplin niciuna dintre cele patru zone.

05 oct. 2022, 10:46
Putin a semnat anexarea și a stabilit noile granițe ale ţării. Rușii susţin că au oprit înaintarea spre Herson a ucrainenilor

„Granițele noilor subiecți ale Federației, după cum rezultă din contract, vor fi determinate de granițele care existau în ziua formării și admiterii lor în Federația Rusă. Până la alegerea conducătorilor noilor regiuni, în conformitate cu legea rusă, acestea vor fi conduse de oficiali temporari interimar numiți de Putin”, a transmis Tass.

Potrivit documentelor, Republicile Doneţk şi Lugansk din Rusia își vor păstra statutul de republici și denumirile lor anterioare, iar limba de stat va fi rusa. Regiunile Zaporojie și Herson vor deveni, de asemenea, parte a Federației Ruse ca subiecţi separaţi – vor rămâne regiuni.

Granițele republicilor și regiunilor vor fi determinate de granițele lor care „existau în ziua formării și acceptării lor în Federația Rusă”. Tratatele internaționale prevăd că granițele legate de teritoriul unui stat străin vor fi granița de stat a Rusiei. În același timp, așa cum se prevede în legile constituționale, Republicile Doneţk și Lugansk fac parte din Federația Rusă în limitele din 2014 stabilite prin constituțiile lor, explică Tass.

Citeşte şi Un oraș de lângă Kiev a fost atacat cu drone kamikaze. Rusia ameninţă din nou Occidentul cu război

Conform legilor, rezidenții noilor regiuni de la data încorporării acestor teritorii în Rusia – 30 septembrie – sunt recunoscuți ca cetățeni ruși. Cei care doresc să renunțe la cetățenia rusă au la dispoziţie o lună pentru a aplica. În același timp, se precizează că dobândirea cetățeniei este posibilă prin depunerea unei cereri și depunerea jurământului în calitate de cetățean al Federației Ruse.

În acelaşi timp, Kiril Stremousov, unul dintre liderii impusi de Rusia în regiunea Herson, a declarat agenţiei Tass că „avansul forţelor armate ale Ucrainei în direcţia Hersonului a fost oprit„. Afirmația nu a fost confirmată în mod independent, iar agenția de presă nu a oferit detalii suplimentare.

Citeşte şi Kievul susţine că a primit mii de solicitări din partea ruşilor care vor să se predea. Autorităţile ucrainene precizează că este vorba şi de soldaţi, dar şi de civili speriaţi de mobilizarea lui Putin