Putin ameninţă NATO: Rusia va doborî avioanele F-16 chiar dacă acestea sunt cu baza în afara Ucrainei

Aceste comentarii despre avioanele F-16 vin în condiţiile în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că piloţii ucraineni au început deja antrenamentele pentru a manevra astfel de avioane.

16 iun. 2023, 23:19
Putin ameninţă NATO: Rusia va doborî avioanele F-16 chiar dacă acestea sunt cu baza în afara Ucrainei

„Dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu avioane de luptă F-16 ar fi „un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat” cu Rusia, iar aeronavele vor fi distruse, a avertizat vineri liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care a sugerat că Moscova ar putea lovi bazele unde se află aceste aeronave, chiar dacă acestea sunt situate în afara Ucrainei, potrivit agenţiei TASS.

Aeronavele F-16 vor avea soarta tancurilor occidentale, a spus vineri Vladimir Putin. „Tancurile sunt în flăcări, inclusiv Leopardurile. Iar F-16 vor arde în acelaşi mod. Nu există nicio îndoială în această privinţă”, a declarat liderul de la Kremlin, la forumul economic de la Sankt Petersburg.

Alertă în toată lumea. Armele nucleare ale lui Putin au ajuns în Belarus
Rusia va lua în considerare opţiunile de distrugere a acestor avioane, chiar dacă acestea vor avea baza în afara Ucrainei. „Dacă sunt plasate în baze aeriene din afara Ucrainei şi sunt folosite în ostilităţi, va trebui să ne uităm cum şi unde putem ţinti aceste active care sunt folosite în ostilităţi împotriva noastră”, a spus Putin. „Acesta este un pericol serios de a târî în continuare NATO într-un conflict armat”, a avertizat el.

Aceste comentarii despre avioanele F-16 vin în condiţiile în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că ucrainenii au început deja antrenamentele pentru a pilota astfel de avioane.

Zelenski le-a spus liderilor africani că nu vor exista negocieri de pace până când forţele ruseşti nu se vor retrage din toate teritoriile ucrainene ocupate

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că orice discuţii de pace cu Rusia sunt posibile doar după retragerea completă a trupelor ruseşti din toate teritoriile ocupate în Ucraina, relatează CNN.

„Astăzi, am spus în mod clar şi repetat la întâlnirea noastră că a permite orice negocieri cu Rusia acum, când ocupantul se află pe teritoriul nostru, înseamnă să îngheţăm războiul, să îngheţăm durerea şi suferinţa”, a declarat Zelenski la o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu mai mulţi lideri africani care au venit la Kiev pentru a discuta despre perspectivele de pace.

Alarmă de raid aerian la Kiev, sirenele de război au pornit în capitala Ucrainei. Putin a ameninţat de joi că va ataca Kievul
„Este evident că Rusia încearcă acum să se întoarcă la vechile sale tactici primitive de înşelăciune. Dar păcălirea lumii nu va mai funcţiona. Este cu siguranţă imposibil să păcălim Ucraina. Subliniez încă o dată: Avem nevoie de o pace reală şi, prin urmare, de o retragere reală a trupelor ruseşti de pe întregul nostru teritoriu independent”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski a părut să fie în dezacord cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care s-a aflat alături de el la conferinţa de presă şi a cerut o dezescaladare a conflictului, menţionează CNN.

Ramaphosa a declarat că „trebuie să existe o dezescaladare de ambele părţi, astfel încât pacea să găsească o cale de rezolvare a problemei”.

Zelenski a mai spus că el şi liderii africani au discutat şi despre acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care este crucial pentru securitatea alimentară în întreaga lume şi din care Rusia ameninţă dă semne tot mai evidente că se va retrage în iulie.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale din lume.

„Noi ajutăm cu adevărat lumea şi în special multe popoare din Africa, Asia, Europa să menţină stabilitatea socială şi predictibilitatea preţurilor pe piaţa alimentară prin intermediul exporturilor noastre. Împreună cu partenerii, lucrăm la organizarea unor hub-uri de cereale în Africa”, a declarat Zelenski. „Aprovizionarea cu alimente trebuie să fie garantată în mod fiabil şi dreptul fiecăruia la hrană trebuie asigurat prin stoparea oricăror încercări ale unor state precum Rusia de a folosi ameninţarea foametei şi a instabilităţii sociale pentru a şantaja populaţia”, a arătat Zelenski.

Eşec la NATO. Aliaţii nu au reuşit să aprobe primul plan de apărare după Războiul Rece

Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă mai există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens, relatează Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniştrii au revizuit planurile – primele de la sfârşitul Războiului Rece, care au fost impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina – în cadrul unei reuniuni de două zile care a avut loc la Bruxelles. Aliaţii se apropie de un acord asupra acestor planuri, a menţionat Stoltenberg.

Un diplomat a declarat că Turcia a blocat aprobarea planurilor, având obiecţii în privinţa locaţiilor geografice, inclusiv în ceea ce priveşte Cipru. Există încă o oportunitate de a găsi o soluţie înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat diplomatul.

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greşit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că „procesul obişnuit de consultări şi evaluare între aliaţi continuă”. Aşa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianţa va răspunde unui atac rusesc.

Întocmirea acestor documente semnifică o schimbare fundamentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o ameninţare existenţială. Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfăşoară chiar dincolo de graniţele sale, alianţa avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui potenţial conflict cu un adversar de acelaşi rang, precum Moscova.

NATO va oferi, de asemenea, îndrumări statelor cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.

„Deşi planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că aceste planuri vor face parte dintr-o serie de rezultate ale summitului de la Vilnius din iulie”, a declarat pentru Reuters un oficial american de rang înalt.