Putin ar putea să se confrunte cu o lovitură de stat a înalţilor ofiţeri FSB, frustraţi de lipsa de rezultate ale armatei ruse în Ucraina

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-ar pregăti pentru o eventuală tentativă de lovitură de stat, în condițiile în care diverși generali nemulțumiți și Serviciul Federal de Securitate (FSB) căută să îl înlăture de la putere.

05 mai 2022, 22:50
Putin ar putea să se confrunte cu o lovitură de stat a înalţilor ofiţeri FSB, frustraţi de lipsa de rezultate ale armatei ruse în Ucraina

La Kremlin circulă tot mai multe zvonuri potrivit cărora foști generali și oficiali FSB doresc să pună capăt războiului din Ucraina și să scape de Vladimir Putin – totul, în contextul în care mulți oameni din Federația Rusă consideră că invazia a fost o greșeală și reprezintă un dezastru economic pentru țară.

Se crede că membri ai FSB ar fi atât de enervați de absența progresului militar încât au luat legătură cu generali și cu foști oficiali ai armatei ruse, conform informațiilor din presa locală, preluate de The Mirror.

Un grup alcătuit din foști ofițeri FSB, intitulat „Siloviki”, ar colabora cu foști ofițeri din alte servicii ruse informații în încercarea de a-l înlătura pe Vladimir Putin de la putere.

Analiștii din afara Federației Ruse au remarcat și ei semnale care sugerează că Vladimir Putin s-ar putea confrunta cu o lovitură de stat.

„Contează? Contează mult. Este chiar prima oară când siloviki se distanțează de președinte. Ceea ce deschide tot felul de posibilități”, a declarat Andrei Soldatov pentru Centrul de analiză a politicii europene.

Citeşte şi: Kasparov vorbeşte despre posibilitatea ca Putin să lanseze un atac nuclear: „Mă îndoiesc că Putin va găsi voluntari să moară pentru nebunia lui”

„Președintele rus s-a pregătit pentru o lovitură de stat de câteva săptămâni, deoarece s-a confruntat cu critici acerbe pentru a sa `operațiune specială` în Ucraina și a epurat în jur de 150 dintre spionii săi din cauza eșecurilor constante”, a continuat expertul.

Analistul rus Alexey Muraviev este și el convins că Vladimir Putin se va confrunta cu o lovitură de stat.

„Cred că au existat tensiuni între Rusia și comunitatea de informații (pe de o parte) și președintele Rusiei, Vladimir Putin (pe de altă parte)”, a spus el pentru Sky New Australia.

„Cred că acel gen de narativ fals le-a fost prezentat de către comandantul suprem, iar când a început să se întoarcă împotriva lui, când rușii au început să sufere pierderi grele, Putin a început să învinuiască în tăcere serviciile de securitate”, consideră Muraviev.

„Cred că nu a mers prea bine și din cauză că (n. r. Vladimir Putin) vine din interiorul aparatului de securitate”, a adăugat analistul, care spune că în faza inițială a invaziei militarii ruși credeau că merg în Ucraina „mai degrabă ca eliberatori decât ca invadatori”.

Citeşte şi: UE se îndreaptă spre o criză profundă. S-ar putea apela la soluţiile de pe vremea lui Ceauşescu