Putin CLASIFICĂ informaţiile despre trupele speciale ruse care au MURIT în misiuni

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a decretat ca fiind secret de stat decesul tuturor soldaţilor trimişi în misiuni speciale, informează Reuters.

28 mai 2015, 15:01
Putin CLASIFICĂ informaţiile despre trupele speciale ruse care au MURIT în misiuni

Decizia lui Vladimir Putin de clasificare a informaţiilor despre moartea militarilor trimişi în misiunile speciale apare pe fondul acuzaţiilor la adresa Moscovei, potrivit cărora liderul de la Kremlin trimite trupe speciale să lupte în regiunile separatiste din estul Ucrainei, împotriva militarilor ucraineni.

Putin a negat vehement şi în mod constant că militarii ruşi ar fi implicaţi, în secret, în acest conflict armat ce a izubucnit după fuga de la putere a fostului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, prin mişcarea Euromaidan. Anterior, Putin dăduse un decret prin care era clasificată ca secret de stat numai moartea militarilor ruşi în timp de război, potrivit Reuters.

Întrebat despre decizia clasificării informaţiilor despre agenţii speciali morţi în misiuni, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Pescov, nu a făcut niciun comentariu. În schimb, opoziţia rusă a publicat un raport în care se arată că cel puţin 220 de soldaţi ruşi au fost ucişi în luptele din estul Ucrainei, vara trecută şi la începutul acestui an.

Citeşte şi NATO: Sute de MILITARI RUŞI şi FORŢE SPECIALE se află în UCRAINA

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după ce a desfăşurat în peninsulă trupe ruseşti care nu purtau însă insemne militare, reaminteşte Reuters. Rusia a negat permanent că ar fi trimis soldaţi de-ai săi să lupte în zonele de conflict din Ucraina, împotriva militarilor ucraineni. Putin a recunoscut, însă, că Rusia a trimis soldaţi în Crimeea cu o lună înainte de anexarea oficială a teritoriului ucrainean.

Un acord de încetare a focului a fost negociat la Minsk, sub auspiciile as doi lideri occidentali – cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, în februarie, dar acesta nu reprezintă, practic, o garanţie de pace, pentru că păriţe beligerante se acuză reciproc de încălcarea acestei înţelegeri.