Putin: Criza din Ucraina a fost provocată pentru reanimarea NATO

Criza din sud-estul Ucrainei a fost provocată de Occident şi este folosită în scopul reanimării blocului militar nord-atlantic, a acuzat, miercuri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni pentru elaborarea proiectului de buget federal, informează Interfax şi RIA Novosti.

10 sept. 2014, 13:56
Putin: Criza din Ucraina a fost provocată pentru reanimarea NATO

Vladimir Putin susţine că situaţia din Ucraina a fost provocată pentru reanimarea NATO.

Liderul rus a constatat că ‘apar multe noi ameninţări şi că recent s-a decis extinderea NATO în Europa de Est’.

”Apar multe noi ameninţări şi recent a fost luată decizia pentru sporirea forţelor NATO în Europa de Est. Criza din Ucraina, care a fost, la drept vorbind, provocată şi creată de unii dintre partenerii noştri occidentali, este folosită în prezent pentru reanimarea acestui bloc militar”, a afirmat şeful statului rus.

”Fără îndoială, de toate acestea va trebui să ţinem cont şi vom ţine cont în adoptarea deciziilor pentru asigurarea securităţii ţării noastre. Va trebui să facem totul pentru ca această securitate să fie absolut garantată’, a mai declarat Vladimir Putin, citat de agenţiile de presă ruse menţionate.

În cadrul summitului de săptămâna trecută de la Newport din Ţara Galilor, ţările membre ale Alianţei Atlantice au promis menţinerea ‘unei prezenţe continue’ în estul Europei, în special prin crearea unei forţe de reacţie rapidă capabilă să intre efectiv în acţiune în numai câteva zile în eventualitatea unei situaţii de criză, aminteşte AFP.

Acest Plan de Reacţie Rapidă (Readiness action plan – RAP ) vizează ‘întărirea apărării colective’, misiunea-cheie a NATO, bloc militar fondat la începutul Războiului Rece, în urmă cu 65 de ani.

‘Noi am spus deja, am prevenit deja că vom fi obligaţi să adoptăm în schimb măsuri adecvate pentru a asigura securitatea noastră’, a afirmat preşedintele Putin în cadrul reuniunii amintite la care au fost prezenţi responsabili din complexul militar industrial rus şi membri ai Statului Major al armatei ruse.

‘Mi-ar plăcea să nu existe accese de isterie când aceste decizii vor fi definitiv adoptate şi când ele vor fi puse în aplicare’, a continuat Vladimir Putin.

Cu două zile înainte de summitul NATO de la Newport, autorităţile de la Moscova au anunţat că Rusia îşi va adapta ‘doctrina militară’ până la sfârşitul acestui an pentru a ţine cont de apariţia noilor ameninţări, între care consolidarea prezenţei NATO la frontierele sale.