Putin: Criza din Ucraina este utilizată pentru „reanimarea NATO ca instrument politic” al Washingtonului

Situaţia din Ucraina este folosită pentru 'reanimarea NATO, ca unul dintre elementele-cheie ale politicii externe a SUA', a declarat vineri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, informează Interfax, AFP şi ITAR-TASS.

12 sept. 2014, 17:08
Putin: Criza din Ucraina este utilizată pentru „reanimarea NATO ca instrument politic” al Washingtonului

Criza din Ucraina este utilizată pentru ‘reanimarea NATO ca instrument politic’ al Washingtonului, susţine Vladimir Putin.

‘Ucraina s-a pomenit de fapt ostatica intereselor străine’ şi este folosită pentru ‘reanimarea NATO, ca unul dintre elementele-cheie ale politicii externe a SUA’, şi-a exprimat convingerea liderul rus, în cadrul summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) ce se desfăşoară la Duşanbe, Turkmenistan.

În acelaşi context, Putin a declarat că noul pachet de sancţiuni iniţiate de Occident la adresa Rusiei ‘arată destul de ciudat’, în condiţiile în care ele ‘subminează practic procesul de pace care a început în Ucraina’.

‘În ceea ce priveşte sancţiunile care au fost introduse astăzi sau ieri (vineri şi joi, cu referire la sancţiunile UE şi SUA), toate arată ciudat, chiar şi pe acest fond de utilizare a mecanismelor de sancţionare’, a subliniat Putin, amintind de discuţia telefonică pe care a avut-o cu ceva timp în urmă cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi de faptul că a propus ‘un plan pentru aducerea acestui conflict pe un făgaş al păcii’.

Liderul rus a ţinut să precizeze că tocmai acest plan ‘s-a aflat la baza acordurilor încheiate în timpul reuniunii de la Minsk a Grupului de contact’ pentru criza ucraineană format din Rusia, Ucraina şi OSCE. ‘A început un proces de pace, au început primele contacte şi, în opinia mea, în cadrul acestui proces a apărut posibilitatea de a începe, măcar temporar, reglementarea prin mijloace politice. Toate acestea au dat un caracter pozitiv situaţiei din sud-estul Ucrainei’, a subliniat preşedintele rus.

În acest sens, Putin şi-a exprimat nedumerirea cu privire la motivele care au stat la baza noilor sancţiuni ale UE. ‘Nici măcar nu înţeleg ce a determinat noile sancţiuni’, a afirmat liderul de la Kremlin.