Putin e disperat. Le cere BANI miliardarilor

Preşedintele rus Vladimir Putin, care anticipează că SUA şi UE vor impune din nou sancţiuni economice Moscovei din cauza perpetuării conflictului militar din estul Ucrainei, le cere miliardarilor ruşi să îşi repatrieze capitalurile în Rusia.

19 mart. 2015, 18:16
Putin e disperat. Le cere BANI miliardarilor

Prin apelul lui, Putin a încercat chiar să îi intimideze pe miliardarii ruşi care îşi ţin conturile în străinătate, avertizînd că, din cauza actualei conjuncturi, „s-ar putea impune limite privind folosirea acestor bani care se află sub jurisdicţii străine”, potrivit Associated Press.

Preşedintele rus a citat „informaţii îngrijorătoare provenite din mai multe ţări”, care îl fac săcreadă că cor exista „încercări de obstrucţionare” a eforturilor de repatriere a capitalurilor în Rusia.

Declaraţiile liderului de la Kremlin au fost urmate de o reuniune privată cu câţiva oligarhi de top din Rusia, în cadrul căreia Putin a subliniat faptul că banii trebuie aduşi în Rusia cât mai repede, după fcum a dezvăluit miliardarul rus Oleg Deripaska, pentru un post local de televiziune. „Preşedintele a spus că oamenii de afaceri care vor decide să îşi repatrieze banii în Rusia nu ar trebui să mai aştepte mult. Acesta a fost principalul său mesaj”, a spus Deripaska, informează AP. 

Citeşte şi Vladimir Putin s-a ţinut de cuvânt şi şi-a deschis un cont la o bancă vizată de sancţiunile SUA

Anul trecut, o sumă-record, de 151,5 miliarde de dolari, a fost retrasă din Rusia. În decembrie, Putin a propus o amnistie de amploare, potrivit căreia cine îşi va aduce banii înapoi în ţară nu va avea probleme cu taxele şi impozitele pe care le-au eludat plasându-şi banii în ţări străine sau cu alte chestiuni de acest gen.

Putin a susţinut şi decizia Băncii Centrale a Rusiei, săptămâna trecută, privind reducerea rata dobânzii la un „nivel cinstit”, de 14%, pentru a stimula astfel economia slăbită a ţării şi pentru a evita pericolul unei inflaţii scăpate de sub control.

Citeşte şi Visa şi MasterCard au reluat furnizarea de servicii de plăţi către clienţii băncii ruseşti SMP

La rândul său, Banca Centrală anticipează că economia Rusiei se va contracta între 3,5% şi 4% anul acesta, din cauza sancţiunilor internaţionale şi a scăderii preţului petrolului.