Putin este tot mai preocupat de reacţia ruşilor la războiul din Ucraina. A comandat în secret un sondaj, iar rezultatele nu-l mulţumesc

Kremlinul a comandat în secret o serie de sondaje de opinie pentru a vedea care este părerea rușilor cu privire la războiul din Ucraina, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare pentru Vladimir Putin.

24 nov. 2022, 12:32
Putin este tot mai preocupat de reacţia ruşilor la războiul din Ucraina. A comandat în secret un sondaj, iar rezultatele nu-l mulţumesc

La începutul lunii noiembrie au fost desfășurate sondaje de opinie, comandate de administraţia lui Putin, în mai multe zone din Rusia, atât în Orientul Îndepărtat cât și în Districtul Federal Central, care include și Moscova, potrivit site-ului rusesc independent Meduza.

Spre neliniștea Kremlinului, focus-grupurile au arătat că cetățenii sunt demoralizați și pesimiști cu privire la viitor, scrie Digi 24.

Surse de la Kremlin au vorbit despre rezultatele studiilor respective și despre modul în care ar putea ele afecta planurile regimului Putin pentru o a doua rundă de mobilizare.

Focus-grupurile comandate în secret de Kremlin susțin faptul că rușii sunt „departe de a fi optimiști cu privire la viitorul lor și al țării lor”.

„Aceasta nu înseamnă susținerea opoziției sau o respingere totală a operațiunii militare speciale”, a spus una dintre surse, care a descris atitudinea respondenților drept „indiferentă și apatică”.

Mulți participanți la studiu au vorbit pe un ton care transmitea mai degrabă mesajul: „Lasă-mă în pace”.

„Nimic nu îi inspiră și nu îi motivează”, potrivit sursei.

Citeşte şi: Putin vrea ca Rusia să ia locul americanilor în Afganistan şi să contribuie la stabilizarea zonei

Dacă acceptă aceste concluzii, oficialii de la Kremlin trebuie să recunoască că poporul rus este pur și simplu „obosit de război”.

Surse familiare cu chestiunea sondajelor de opinie și cu rezultatele au spus că publicul rus pune la îndoială motivele războiului mai mult decât până acum, în ciuda eforturilor propagandiștilor de stat de a prezenta invazia ca inevitabilă și justificată, potrivit Meduza.io.

Rezultatele arată că doar 19% dintre rușii chestionați au spus că se așteptau ca viața lor să se îmbunătățească în curând, 22% se așteptau la schimbări în rău, iar alți 36% au spus că viața lor nu se va schimba.

De asemenea, 57% dintre cei chestionați au recunoscut că s-au săturat de război și că au auzit despre el.

De asemenea, focus grupurile au constatat că ceea ce îi supără cel mai mult pe oameni sunt mobilizarea, dificultățile economice din cauza sancțiunilor și decizia guvernului de a bloca platforma de socializare – Instagram.

Totodată, surse apropiate administrației Putin spun că nu se așteaptă la proteste majore împotriva războiului în Rusia.

„Oamenii se obișnuiesc cu orice”, a explicat una dintre surse.

Citeşte şi: Statele UE resping plafonul de preţ al gazelor propus de Comisia Europeană