Putin, împotriva lui Merkel şi Macron: aşa ceva este de neacceptat

Vladimir Putin a ridicat tonul la preşedintele francez Emmanuel Macron şi la cancelarul german Angela Merkel în problema celor 24 de marinari ucraineni pe care Kremlinul îi ţine prizonieri împreună cu navele lor, mai bine de o lună, în Strâtoarea Kerci care leagă Marea Neagră de Marea de Azov.

30 dec. 2018, 14:00
Putin, împotriva lui Merkel şi Macron: aşa ceva este de neacceptat

Ministerul de Externe de la Moscova a respins, printr-un comunicat de presă, cererile făcute de Berlin şi Paris, afirmând că sunt „inacceptabile”. În acest context, Kremlinul a mai precizat că Putin a discutat cu Merkel şi că, în urma acestor discuţii, a luat în considerare punctul de vedere al cancelarului german referitoare la acest incident.

Răspunsul lui Putin a fost că liderul de la Kremlin va acţiona mai departe înconformitate cu legile ţării lui în această dispută. 

Marinarii ucraineni au fost acuzaţi de traversare ilegală a frontierelor Rusiei. Ei sunt reţinuţi din data de 25 noiembrie, când s-a produs incidentul.  În aceeaşi zi, Rusia a capturat şi câteva nave mai mici, între care şi o ambarcaţiune mai mică cu care erau tranportaţi marinarii.

Citeşte şi Moscova nu recunoaşte că foloseşte forţa militară asupra navelor ucrainene din Marea Neagră

În urma acestui incident, guvernul Ucrainei a cerut ajutor aliaţilor occidentali, precum şi noi sancţiuni împotriva Moscovei. La rândul ei, Rusia a acuzat Ucraina de complot cu Vestul pentru a provoca o criză.

Ieri, Merkel şi Macron i-au transmis Moscovei, într-un comunicat comun, o cerere de eliberare necondiţionată a marinarilor ucraineni ţinuţi captivi în mod ilegal.

Cei doi lideri au condamnat şi invazia Rusiei în Crimeea, în 2014, anexând astfel ilegal un teritoriu din regiune.