Putin își bagă coada și în Biserică! Preotul care a oficiat funeraliile lui Gorbaciov, dat afară după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei

Victoria Rusiei în Ucraina este mai presus de orice pentru Vladimir Putin și acoliții săi care susțin propaganda războiului. Aleksiy Uminsky, preotul rus care a oficiat funeraliile lui Mihail Gorbaciov, urmează să fie expulzat din Biserica Ortodoxă Rusă pentru că refuzat să se roage pentru victoria armatei ruse în țara vecină.

14 ian. 2024, 18:08
Putin își bagă coada și în Biserică! Preotul care a oficiat funeraliile lui Gorbaciov, dat afară după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei
Preotul care a oficiat funeraliile lui Gorbaciov, dat afară după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei

Preotul care a oficiat funeraliile lui Gorbaciov, dat afară după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei. Tribunalul bisericesc rus a decis sâmbătă excluderea din Biserica Ortodoxă Rusă a preotului Aleksiy Uminsky pe motiv că și-a încălcat jurământul, după ce a refuzat să citească „Rugăciunea pentru Sfânta Rusie”, cerută de mai marii Bisericii în timpul slujbelor.

Citește și Omul care l-a adus la Bucureşti pe Gorbaciov dezvăluie ce i-a spus fostul preşedinte rus despre români: „Asta e problema voastră”

Preotul care a oficiat funeraliile lui Gorbaciov, dat afară după ce a refuzat să se roage pentru victoria Rusiei

Potrivit verdictului făcut public de către tribunalul bisericesc, Alexei Uminsky ar trebui să fie „expulzat din cele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc.

Această decizie a fost trimisă spre aprobare Patriarhului Kirill, cel care îl susține pe președintele Vladimir Putin încă de la declanșarea războiului în Ucraina, propovăduind la rândul său, doctrina războiului.

Cazul preotului Aleksiy Uminsky arată încă o dată dacă mai era nevoie, modul în care biserica rusă reprimă disidența internă, în timp ce îl sprijină pe Putin în așa-zisa sa operațiune militară specială din Ucraina.

„Iată, cei care vor să lupte au luat armele împotriva Sfintei Rusii, sperând să dezbine și să distrugă poporul său unit. Ridică-te, Doamne, să ajuți poporul Tău și dă-ne victoria prin puterea Ta”, este un pasaj din rugăciunea rostită pentru prima dată de Kirill pe 25 septembrie 2022, la șapte luni de la invazia Rusiei în Ucraina.

Încă de la începutul conflictului militar din Ucraina, zeci de preoți ortodocși ruși au fost pedepsiți pentru că au sfidat linia Bisericii cu privire la război, pentru că au citit rugăciuni pentru pace în loc de victorie.

La scurt timp după publicarea deciziei tribunalului bisericesc rus, Ksenia Luchenko, expertă în Biserica Ortodoxă Rusă la Consiliul European pentru Relații Externe, a afirmat că verdictul împotriva preotului Uminsky nu are niciun temei și asta pentru că rugăciunea pe care a refuzat să o citească nu a fost analizată și aprobată de cel mai înalt organism al Bisericii și anume Sfântul Sinod.

Experta a subliniat că această pedeapsă este o dovadă că Patriarhul Kirill a uzurpat puterea în Biserica Ortodoxă Rusă.

Până în aceste momente, preotului Aleksiy Uminsky nu a făcut niciun comentariu public legat de caterisirea sa.

Instanța bisericească a anunțat că decizia de expulzare a fost luată în absență, după ce Uminsky nu s-a prezentat în ciuda faptului că a fost convocat de trei ori.

11.627 de credincioși ortodocși au semnat o scrisoare deschisă în sprijinul preotului care a fost înlăturat din funcția de paroh al bisericii Sfânta Treime și înlocuit cu Andrei Tkaciov, un vocal susținător al războiului.

Credincioșii susțin că decizia mai marilor Bisericii Ruse le-a provocat o mare suferință și că va priva mii de oameni de sprijinul său spiritual.

„Aceasta este o mare tragedie pentru mulți credincioși, pentru copiii grav bolnavi, pentru sute de deșinuți și mii de oameni fără adăpost”, se arată în scrisoare.

Citește și Mihail Gorbaciov a fost şocat şi tulburat de războiul din Ucraina în ultimele luni de viaţă