Putin îşi invită în viitorul guvern adversarii miliardari. Mihail Prohorov este primul pe listă

Preşedintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, l-a invitat miercuri pe miliardarul rus Mihail Prohorov, clasat pe locul al treilea la alegerile prezidenţiale de duminică, să intre în viitorul Guvern.

07 mart. 2012, 15:22
Putin îşi invită în viitorul guvern adversarii miliardari. Mihail Prohorov este primul pe listă

„Mihail Prohorov este o persoană serioasă, un bun antreprenor. El ar putea, în principiu, să fie util Guvernului, dacă vrea”, a declarat Putin presei ruse.

El a declarat că va discuta despre compoziţia Guvernului cu Dmitri Medvedev, preşedintele în exerciţiu care ar urma să devină premier. „În această seară, mâine, poimâine, vom discuta aceste probleme cu Dmitri Anatolievici” Medvedev, a declarat el.

Miliardarul în vârstă de 46 de ani, novice în politică, a creat o surpriză, duminică, atunci când s-a clasat pe locul al treilea la alegerile prezidenţiale, după Putin şi comunistul Ghennadi Ziuganov, obţinând 7,98 % din voturi.

Duminică, după anunţarea rezultatelor, Prohorov a declarat că va refuza orice post dacă i se va propune să intre în noul Guvern sub preşedinţia lui Vladimir Puti, şi a anunţat înfiinţarea unui nou partid, iar luni seara a participat la o manifestaţie a opoziţiei, la Moscova.

Încă din ziua următoare scrutinului, Putin şi-a exprimat speranţa într-un „dialog constructiv” cu omul de afaceri, despre care unii observatori au apreciat că este instrumentalizat de putere pentru a ocupa teren pe flancul liberal şi a contracara opoziţia.

Prohorov a intrat în politică cu acordul Kremlinului, când a fost propulsat în iunie 2011 la conducerea micului partid de dreapta, Cauza Dreaptă. El a fost înlăturat la scurt timp pentru a sugera mai multă autonomie în raport cu comanditarii săi, potrivit experţilor. Câteva luni mai târziu, Prohorov s-a lansat în cursa prezidenţială, anunţându-şi candidatura după prima mare manifestaţie împotriva lui Vladimir Putin.