Putin nu-i răspunde la telefon lui Erdogan, după ce Turcia acuză din nou Rusia de violarea spaţiului aerian

Tensiunile dintre Ankara şi Moscova sunt departe de a se stinge, după ce Turcia a doborât un avion militar al Rusiei în urmă cu câteva luni. Turcia acuză din nou Rusia că i-a violat spaţiul aerian, iar încercările preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a-l contacta pe omologul său Vladimir Putin au rămas fără răspuns.

06 feb. 2016, 09:49
Putin nu-i răspunde la telefon lui Erdogan, după ce Turcia acuză din nou Rusia de violarea spaţiului aerian

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a încercat în reptate rânduri să-l contacteze telefonic pe omologul său rus, Vladimir Putin, dar fără succes, a declarat un purtător de cuvânt al liderului de la Ankara, Ibrahim Kalin, informează Agerpres, care citează RIA Novosti.

Relațiile dintre Rusia și Turcia s-au deteriorat puternic după ce un bombardier rusesc Su-24 a fost doborât la 24 noiembrie 2015 de aviația turcă la frontiera cu Siria.

Vladimir Putin a catalogat gestul Turciei drept „o lovitură de cuțit în spate” din partea „complicelor teroriștilor”. După acest incident, Putin a semnat un decret privind măsuri pentru asigurarea securității naționale, incluzând și măsuri economice speciale împotriva Turciei.

„Rusia a încălcat, din nou, la 29 ianuarie, spațiul aerian al Turciei. După aceasta, președintele Erdogan a încercat să-l contacteze telefonic pe Vladimir Putin, dar partea rusă nu reacționează”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui turc într-o declarație pentru agenția de presă Anadolu.

Citeşte şi: Rusia acuză Turcia că pregăteşte o intervenţie militară în Siria

Ministerul turc de Externe anunțase anterior că un bombardier Su-34 al forțelor aeriene ruse angajate în campania de lovituri în Siria a încălcat spațiul aerian al Turciei.

Purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konașenkov, a infirmat orice presupusă violare a spațiului aerian turc de către un avion rusesc, calificând acuzațiile Ankarei drept „propagandă nefondată”. Potrivit acestuia, nici sistemele de apărare antiaeriană rusești din Siria și nici radarele siriene nu au detectat vreo încălcare a frontierei dintre Siria și Turcia.

Cu toate acestea, SUA au confirmat că un avion de luptă rusesc violase spațiul aerian al Turciei și, implicit, al NATO în data de 29 ianuarie.

„Confirmăm că un avion de luptă rusesc a violat spațiul aerian al Turciei și al NATO în 29 ianuarie. Nu avem nicio îndoială asupra faptului că avionul a intrat în spațiul aerian al Turciei„, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby. El a cerut autorităților ruse să respecte suveranitatea Turciei și să se abțină pe viitor de la acțiuni care pot afecta stabilitatea regiunii.