Putin, părăsit de guvernatori. Analist: „Şobolanii părăsesc barca”

Un val neobişnuit de demisii în rândul guvernatorilor regionali a avut loc marţi în Rusia, anunţă presa locală.

10 mai 2022, 22:58
Putin, părăsit de guvernatori. Analist: „Şobolanii părăsesc barca”

Vladimir Putin rămâne conducători locali în condiţile în care viaţa se degradează din cauza lipsurilor şi a preţurilor mari.
În numai cinci ore, cinci guvernatori regionali din diferite părţi ale ţării au anunţat fie că vor demisiona, fie că nu vor mai candida pentru un nou mandat.

Primii care şi-au anunţat demisia au fost Serghei Şvacikin, din regiunea Tomsk din Siberia, şi colegul său, Igor Vasiliev, din Kirov, la circa 1.000 de kilometri nord-est de Moscova, relatează DPA, citată de Agerpres.

Au urmat guvernatorii din regiunea Saratov şi din Republica Mari El. De asemenea, guvernatorul regiunii Riazan, Nikolai Liubimov, a declarat că nu intenţionează să mai candideze pentru un al doilea mandat.

Sfidare maximă la adresa lui Putin, un colonel i-a criticat strategia chiar la televiziunea Kremlinului. „Nu avem piloţi şi nici avioane. Trimitem soldaţi cu armele de ieri într-un război din secolul XXI”
Printre motivele oficiale oferite de guvernatori pentru demisiile lor se numără vârsta sau faptul că au fost deja în funcţie de mult timp.

Rusia este formată din peste 80 de entităţi federale, de exemplu teritorii şi republici autonome. Demisiile au produs stupoare şi speculaţii în rândul opiniei publice.

Pe serviciul de mesagerie Telegram, unii utilizatori se întrebau dacă nu cumva aceşti guvernatori nu ar mai dori să sprijine războiul împotriva Ucrainei şi consecinţele acestuia asupra provinciilor ruseşti.

Trolling în ziua paradei de 9 mai, chiar în timpul discursului lui Putin. Ce mesaj anti-război au strecurat hackerii pe cele mai importante canale TV ruseşti FOTO
Din cauza sancţiunilor impuse de Occident Rusiei lui Putin, multe companii s-au retras din Rusia şi mulţi oameni îşi pierd locul de muncă.

În situaţia actuală, demisiile ar putea fi un semn că nava se scufundă şi că „şobolanii mai bine părăsesc barca”, a spus analistul politic Abbas Galliamov.

Alţii au speculat că este posibil ca cei cinci politicieni să nu fi fost suficient de loiali Kremlinului, iar acum trebuie să îşi părăsească posturile din cauza unei decizii venite de sus.


loading...
Partenerii noștri