Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a pus omologului său rus Vladimir Putin o condiție importantă înainte de a accepta negocierile de pace, și anume armistițiu complet, durabil și credibil începând de mâine, 12 mai.
„Primul pas în încheierea cu adevărat a oricărui război este încetarea focului. Nu are niciun rost să continuăm crimele nici măcar pentru o singură zi”, a transmis Volodimir Zelenski pe reţelele sociale.
UPDATE
După ce președintele rus Vladimir Putin a ținut a propus Ucrainei negocieri directe cu Rusia la Istanbul, liderul american Donald Trump a reacționat, spunând că aceasta ar putea fi o „zi mare” pentru ambele țări.
„O zi care ar putea fi mare pentru Rusia și Ucraina! Gândiți-vă la sutele de mii de vieți care vor fi salvate pe măsură ce această „baie de sânge” fără sfârșit se va încheia. Va fi o LUME cu totul nouă și mult mai bună. Voi continua să lucrez cu ambele părți pentru a mă asigura că acest lucru se va întâmpla“, a transmis președintele american, adăugând că SUA doresc să se concentreze pe reconstrucție și comerț „Urmează o săptămână IMPORTANTĂ!”, a conchis liderul de la Casa Albă.
Știrea inițială
Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia propune discuții directe cu Kievul la Istanbul în încercarea de a „elimina cauzele profunde ale conflictului” și de a „obține restabilirea unei păci durabile pe termen lung”, mai degrabă decât o simplă pauză pentru reînarmare.
„Noi propunem Kievului să reia negocierile directe fără nicio condiție prealabilă. Oferim autorităților de la Kiev să reia negocierile încă de joi, la Istanbul”, a transmis Putin de la Kremlin duminică dimineață.
În ciuda presiunilor publice și private din partea președintelui american Donald Trump și a avertismentelor repetate lansate de puterile europene, Vladimir Putin a oferit puține concesii în vederea încheierii conflictului.
Președintele rus a declarat că va vorbi cu omologul său turc Tayyip Erdogan în cursul zilei de duminică despre găzduirea negocierilor, despre care a spus că ar putea duce la o încetare a focului.
„Oferta noastră, așa cum se spune, este pe masă, decizia aparține acum autorităților ucrainene și curatorilor lor, care sunt ghidați, se pare, de ambițiile lor politice personale, și nu de interesele popoarelor lor”, a precizat el.
De asemenea, Putin a afirmat că nu exclude ca, în timpul discuțiilor propuse să aibă loc în Turcia, cele două părți să cadă de acord asupra unor „noi armistiții, a unei noi încetări a focului”, dar una care să fie primul pas spre o pace „sustenabilă”.
Nu a existat un răspuns imediat din partea Ucrainei la propunere, care a venit în primele ore ale dimineții de duminică. Federația Rusă, susține Putin, a propus mai multe armistiții, inclusiv un moratoriu privind lovirea instalațiilor energetice, o încetare a focului de Paște și, cel mai recent, armistițiul de 72 de ore în timpul sărbătorilor care marchează 80 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit liderului de la Kremlin, Kievul a încălcat armistițiile.
El a mai susținut că, în timpul încetării focului din mai, Ucraina a atacat Rusia cu 524 de drone aeriene, 45 de drone maritime și un număr de rachete occidentale și că Rusia a respins cinci atacuri asupra regiunilor sale.
La rândul său, Ucraina a acuzat Rusia că a încălcat în mod repetat propriul armistițiu și, împreună cu marile puteri europene, a cerut sâmbătă ca Putin să accepte o încetare necondiționată a focului de 30 de zile sau să se confrunte cu noi sancțiuni „masive”.
Însă Vladimir Putin a respins ceea ce a declarat a fi încercarea unor puteri europene de a impune „ultimatumuri”. Declarația sa a venit după ce Uniunea Europeană a mărit presiunea pe Moscova și a amenințat-o sâmbătă cu „o înăsprire masivă a sancțiunilor” în cazul în care liderul rus va respinge armistițiul de 30 de zile cerut de europeni și americani.
Citește și
Șefa Comisiei Europene a avertizat și că „mingea e în terenul Rusiei” și UE e gata să impună sancțuni dure dacă aceasta nu aceptă o încetare a focului completă și necondiționată. Inițial, Kremlinul a punctat că, pentru un armistițiu, este nevoie de oprirea livrărilor de armament occidental către Ucraina, pentru că altfel aceasta ar avea un avantaj în război. Ulterior, a spus că va „reflecta” la propunerea de încetare a focului în Ucraina înaintată de aliaţii occidentali ai Kievului, dar a avertizat că este „inutil” să se „pună presiune pe Moscova”.